Teknolojik yenilikler lojistiğin gelişmesinde ve değişmesinde önemli bir rol oynadı
Türkiye’nin önde gelen lojistik markalarından Mars Logistics, sektöründe farklılıklar yaratarak teknoloji odaklı çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Mars Logistics Kurumsal İletişim ve Marka Yönetimi Müdürü Kader Özal, lojistik sektöründeki gelişmelere değinerek, sorularımızı yanıtladı.


Lojistik sektörü son yıllarda büyük bir gelişme gösterdi. Bu gelişmelerin arkasındaki ana faktörler nelerdir ve bu değişimler sektörü nasıl etkilemiştir?
10-15 yıl önce “lojistik” denilince sadece “ürünün a noktasından b noktasına taşınması” olarak anlaşılıyordu. Geçen yıllar içerisinde üretici firmaların depolama, katma değerli servisler, dağıtım vb. hizmetleri outsource etmeyi daha efektif bulmaları, lojistiğin gerçek anlamına ulaşmasını ve gelişmesini sağladı. Yakın geçmişe bakarsak da, pandemi döneminde e-ticaretin çok hızlı büyümesi, iş modellerinin değişmesi, teknolojik yenilikler lojistiğin gelişmesinde ve değişmesinde önemli bir rol oynadı,
Lojistik sektöründe sürdürülebilirlik önemli bir konu. Şirketiniz, çevreye daha duyarlı ve sürdürülebilir operasyonlar için hangi adımları adıyor?
Mars Logistics olarak sürdürülebilirliğe ciddi bir emek harcıyor ve zaman ayırıyoruz. Temel olarak yaptığımız işlerimizin sürdürülebilir hale getirilmesi, inovatif çalışmalar ile depolarımızın içindeki tüm ekipmanlarıyla enerji verimli çalışmasına olanak sağlayacak son teknolojileri kullanıyoruz, bir lojistik deponun kapladığı alanı düşündüğümüzde ciddi büyüklükteki büyük hacimli alanlarım çatılarını en verimli şekilde kullanılması adına Hadımköy Lojistik Merkezi’mizin çatısına İstanbul Avrupa Yakası’ndaki tüm tesislerimizin fosil yakıtlar ile elde ettiği elektrik enerjisini sıfırlayarak tamamen yenilenebilir kaynaklardan karşılayan Güneş Enerjisi Santrali’ni devreye aldık. Lojistik merkezlerimizde yağmur sularını depoluyor ve yangın ile peyzaj başta olmak üzere tesislerimizin ihtiyaçlarında kullanıyoruz. Yine doğaya saygılı şekilde atıklarımızı yönetiyor, mümkün olan en üst seviyede geri dönüşüme katılmalarını sağlıyoruz. Ayrıca filomuzdaki tüm çekicilerimizin mevcut motor teknolojilerinin en verimlisi olan Euro 6 seviyesindedir. Müşterilerimizin karbon emisyonlarını da ölçüyor ve raporluyoruz. Intermodal taşıma sayesinde elde ettiğimiz %40-45 oranındaki daha az karbon emisyon seviyesine katkıda bulunarak bizim daha fazla intermodal taşıma modlarını kullanmamıza destek olan ve doğaya olan olumlu katkılarından ötürü tüm müşterilerimize bir kez daha teşekkür ediyoruz. Paydaşlarımızın öncelik analizlerini takip ederek ilerleyen dönemlerde iç ve dış öncelikleri amaçlarımızda da kullanacağız. Orta ve uzun vadede de üreteceğimiz projeler ve yapacağımız yatırımlar ile hem sektörümüzün hem ülkemizin hem de dünyamızın sürdürülebilirliğine destek olmaya devam edeceğiz.
Lojistik şirketleri, müşteri memnuniyetini artırmak için nasıl çözümler geliştiriyor? Müşteri beklentileri konusundaki değişimler, şirketlerin iş stratejilerini nasıl etkiliyor?
Mars Logistics’te müşteri memnuniyetini ölçümlenmesi ve arttırılması çalışmaları operasyon ve müşteri hizmetleri dışında tarafsız ve direkt genel müdürlüğe bağlı olan Müşteri Deneyimi ve Müşteri Geliştirme birimlerimiz tarafından yürütülüyor. İlgili bölümlerde müşterilerimizin çalışma süreçlerindeki deneyimlerini ölçümleyerek ve ölçümleme sonucundaki verileri sayısal analiz ederek gelişim alanları tespit ediliyor ve ilgili aksiyon planları oluşturuluyor.
Dijital dönüşüm, lojistik sektöründe nasıl bir etki yarattı?
Herkesin bildiği klasik tanımlama ile tedarik zincirinin en önemli yapısı lojistik sektörüdür. Dijitalizasyon sektörümüzde sadece operasyonel alanlarda değil tüm süreçlerde kullanılmaya başlandı. Hizmet kalitesi performans ölçümleri, karbon ayak izi ölçümleme – takip etme ve önlem alma, evraksız ofis, elektronik ödeme/tahsilat sistemleri, elektronik kontrat hizmetleri, gibi daha birçok yapılmış çalışmalar da dijital dönüşüm ile daha yaygın ve hızlı yapılabilir hale geldi.
Lojistik sektöründe yapay zeka ve otomasyonun rolü nedir? Bu teknolojiler, lojistik süreçlerini nasıl optimize ediyor ve verimliliği artırıyor?
Sektörümüzde müşteri, teknoloji, tedarikçi, insan, veri, operasyon, maliyet gibi kavramlarher zaman bu sürecin içerisinde olacağı için dijital dönüşüm sürecin tek parçası olarak değil süreçlerin bütünleşik parçası olarak görülür ve değerlendirilir.Lojistik süreçleri müşteri – tedarikçi – kurum kültürü gibi nedenlere göre değişim gösterebilmektedir. Bu süreçlerin içerisinde optimize edebilecek kaynak ya insandır ya da makinedir. Örneğin; yurtiçi dağıtım servisi yaptığınız bir hizmette, yazılım sisteminizin size her koşul ve şarta göre, istenilen en optimum sonuca göre çıktılar üretmesi gerekir. Araç ve depo kullanımının verimliliği,personelin performansı, müşteriye sunulan geri bildirim hizmetleri gibi bütünleşik ve birbiriyle bağlantılı konularda otomasyon kurulabilir ve önemli kazanımlar elde edilebilir.