Yurt dışında oturum izni ve vatandaşlık alınması son zamanlarda revaçta bir konu haline geldi. Bu konuda ön plana çıkan kuruluşlardan Novus
Yurt dışında oturum izni ve vatandaşlık alınması son zamanlarda revaçta bir konu haline geldi. Bu konuda ön plana çıkan kuruluşlardan Novus Yurt Dışı Danışmanlık Merkezinin Kurucu Ortağı Ayperi Karahan’ın görüşlerine başvurduk.
- Novus Yurt Dışı Danışmanlık Merkezi’nin sunduğu hizmetler pek alışılagelmiş değil. Bize hizmetlerinizden söz eder misiniz?
Biliyorsunuz son zamanlarda yurt dışı oturum izni ve ikinci vatandaşlık alınması konuları üzerinde çok konuşuluyor. Gerek belirli bir birikimi olan bireyler, gerekse de iş adamlarımız yurt dışında bir oluşum gerçekleştirmek, seyahat özgürlüğü sağlamak konusunda oldukça hevesliler. İşte bizler bu ihtiyaç karşılayacak çözümler sunuyoruz. Sunduğumuz oturum izni ve ikinci vatandaşlık programlarının tümü, uygulandıkları ülkede yasal zemine sahip programlardır. Hizmet verdiğimiz ülkelerde bu alanda uzman kişi ve şirketlerle iş birliklerimiz var. Montenegro yani Karadağ’da ise kendi şirketimiz aracılığıyla, Türk girişimciler için şirket kuruyor ve oturma izinlerini alıyoruz.
- Peki böyle bir konuda faaliyet göstermek nereden aklınıza geldi?
Aslında ben ve ailem de geçmişte benzer düşüncelerle göçmenlik ve ikinci vatandaşlık basamaklarından geçtik. 1998’de nitelikli göçmen statüsünde Kanada’ya giderek orada kendimize bir hayat kurduk. Daha sonra 2004 yılında kariyer sebebiyle Türkiye’ye geri döndük. Geçen yıl ülkemizde bu yönde bir talep oluştuğunu görünce, Genel Müdür Yardımcısı olarak çalıştığım Denizbank’tan ayrılarak daha önce RE/MAX Türkiye’nin Pazarlama ve Operasyon Direktörlüğü görevlerinde bulunmuş olan eşim Gökhan Karahan’la birlikte Novus’u kurduk.
- Avrupa Birliği ülkelerinde gayrimenkul alımına dayalı bir oturum programının işleyişi nasıl?
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden Yunanistan, Portekiz, İspanya, Malta ve Letonya’da gayrimenkul alımına dayalı Altın Vize uygulaması var. Örneğin, Yunanistan’da minimum 250 bin Euro değerinde bir gayrimenkul alırsanız, oturma izni için ailenizle birlikte başvuruda bulunabiliyorsunuz. Yurt dışında birlikte çalıştığımız hukuk büroları ve gayrimenkul ofisleri ile birlikte, gayrimenkul seçiminden başlayarak, oturma izninin alınmasına kadar tüm adımlarda müşterilerimizle beraber oluyoruz. Burada kritik nokta, bu ülkelerin herhangi birinden oturum izni aldığınızda, bu izin aynı zamanda diğer Schengen ülkelerine girişte de vize yerine geçiyor. Yani Yunanistan’da oturum izni alıyorsunuz fakat size verilen yatırımcı oturum kartı ile 26 Avrupa ülkesine, örneğin Fransa’ya, Almanya’ya vizesiz seyahat edebiliyorsunuz.
- Peki ikinci vatandaşlık nasıl kazanılabilir?
Bazı ülkelerde oturum kazanıldıktan sonra, bazı koşullar yerine getirildiğinde vatandaşlık için başvuru hakkı doğuyor. Örneğin Kanada’da daimi oturum izni aldıktan sonra üç yıl bu ülkede yaşarsanız vatandaşlık için başvuru hakkı doğuyor. Fakat AB ülkelerinde bu süre ya çok daha uzun, ya da ikinci vatandaşlık yolu Altın Vize sahiplerine kapatılmış durumda. Aslında amaç direkt ikinci bir vatandaşlık kazanmaksa, Karayip ülkelerinin programları çok daha cazip. Eğer temiz bir geçmişiniz varsa ve paranızın kaynağını ispat edebiliyorsanız, bir yatırım karşılığında, altı ay içinde ikinci bir pasaporta kavuşmak ve Schengen ülkelerine, İngiltere’ye vizesiz seyahat etmek mümkün.