İK’da oyunlaştırma örneği: Sanal Mülakat
Sanal Mülakat kullanıcıların web uygulaması üzerinden iş görüşmesi deneyimi yaşamasına olanak sağlayan bir simülasyon sistemidir.


Rozetler, liderlik tablosu, ödül gibi oyunlaştırma dinamikleri kullanılarak tasarlanan Sanal Mülakat, kullanıcılara iyi bir mülakat deneyimi yaşatmanın yanı sıra diğer kullanıcılara meydan okuma imkanı da sağlıyor.
Oyunlaştırma konusu geniş bir kullanım alanına sahiptir. İnsan Kaynakları’nda oyunlaştırma üzerine uygulamalar incelendiğinde, dünyada ve Türkiye’de uygulanan başarılı örneklere rastlanılır. 2020 yılında tamamladığım bilimsel araştırma projelerimden biri olan “Sanal Mülakat” sistemi de İK alanında oyunlaştırma örneklerinden biridir. Oyunlaştırma dinamiklerinden oluşan bu sistem, İK yönetiminde seçme ve yerleştirme sürecinin önemli aşaması olan mülakatın oyunlaştırılması ile ilgilidir. Özellikle, stajyer ve yeni mezun alımları için etkili bir mülakat simülasyon yöntemidir. İş görüşmesinde gelebilecek sorulara hazırlıklı olmak, mülakat öncesinde ve sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenler gibi adaylara destek olabilecek her türlü bilgi “Sanal Mülakat” platformunda yer alır. Bu doğrultuda Sanal Mülakat, kullanıcıların web uygulaması üzerinden iş görüşmesi deneyimi yaşamasına olanak sağlayan bir simülasyon sistemidir. Sistem, kişinin mülakat süreçleri ile ilgili tüm gerekli bilgiye ulaşabileceği, mülakat tavsiyeleri alabileceği, özgeçmişini ve sertifika cüzdanını oluşturabileceği ve mülakat simülasyonu yapabileceği bir destek platformdur. Kişi yüz yüze destek almak isterse de Mülakat Koçu modülünden yararlanabilir. Şimdi Sanal Mülakat sistemi ile ilgili işleyişi kısaca paylaşmak istiyorum.
Sanal Mülakat ile başarı şansınızı artırın
Sanal Mülakat sisteminde, kullanıcının online eğitim almasından mülakat deneyimi yaşamasına, kendini tanımasından kişilik testlerine kadar olan aşamaları modüller halinde gerçekleştirme fırsatı bulunur. Bir diğer amacı, kullanıcıların iş görüşmelerinde işleyen süreç hakkında bilgilendirilmesini sağlayan bir sistem olmasıdır. Aşamalı olarak sunulan mülakat simülasyonları kullanıcının başarısının ölçümlenmesine olanak tanıyan puanlama mekanizması içeren bir sistem üzerinden gerçekleşir. Sistem aynı zamanda mülakat deneyimi aşamasında, kullanıcıya oyunlaştırma dinamiklerinin kullanıldığı bir platformda mülakat deneyimi yaşatır. Sanal mülakat ile kullanıcılar istedikleri kadar mülakat deneyimi gerçekleştirip, diğer kullanıcılara meydan okuyabilirler.
Öğrenen ve geliştirilebilen bir sistem
Bu sistem, rozetler, liderlik tablosu, ödül gibi oyunlaştırmanın dinamikleri kullanılarak tasarlandı. Oyunlaştırma tasarımında ödüllerin ve motivatörlerin kullanımı ile kişilerin uygulamaya olan ilgisini ve bağımlılıklarını arttırması planlandı. Ayrıca kullanıcı sistem üzerinde izlediği her video, test ve görevlerden sonra puan toplayarak, liderlik tablosunda kendisini takip edebilir. Diğer kullanıcılarla arasındaki puan farkını ve sıralamasını görebilir. Ayrıca liderlik tablosundaki durumlarına göre çeşitli ödüllerle motive edilir. Bu bağlamda başarı, avatar, rozetler, liderlik tablosu, seviyeler, puanlar, takımlar, sanal hediyeler ve içeriğe ulaşma gibi oyunlaştırma bileşenleri sistem içerisine entegre edilmiştir. Profilini tamamlayan kullanıcılar, sistemde bulunan özgeçmiş formatlarından seçim yaparak özgeçmiş oluşturabilirler. Sanal Mülakat ile kullanıcılar, mülakata hazırlanırken aynı zamanda mülakat sürecinde neler yapması gerektiğine dair mülakat soru örnekleri ve mülakat ipuçları üzerinden sistemden fayda sağlarlar. Sanal Mülakat; planlanan, kurgulanan ve sisteme adapte edildikten sonra statik olarak akan bir süreç olmaktan ziyade geri bildirimlerle beslenen ve öğrenen bir sistemdir. Bu dinamik yapısı nedeni ile hep daha iyiye doğru geliştirilebilecektir.