Güvenli, kolay ve hızlı ödeme süreci dönemi başladı
Pandemi, tüm dünyada zaten var olan dijitalleşme sürecine büyük bir hız kazandırdı. Pek çok sektör dijitalleşme adımlarını hızlandırdı.


PayTR CEO’su Tarık Tombul, “Ödeme ve Elektronik Para sektörü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pandemi sürecinden olumlu etkilendiğini söyledi. Tarık Tombul, “Bu dönemde fiziki mağazalarını kapatmak zorunda kalan birçok işletme online mağazalar üzerinden ürünlerini tüketiciye ulaştırmak için harekete geçtiler. Online mağazası olmayan işletmeler de hızlı bir şekilde online mağaza açmaya ve sipariş alarak ürünleri müşterilerine göndermeye başladılar. Bütün bu gelişmeler hem yeni e-ticaret sitesi sayısını hem de online üzerinden gerçekleşen satış hacmini ciddi oranda etkiledi. Bankalararası Kart Merkezi’nin açıkladığı verilere baktığımızda da bu yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Temassız ödeme gibi pandemiyle kullanımı neredeyse bir şart haline gelmiş değerli bir özellik sunan kredi kartı, insanlarda nakit alışverişteki sağlık endişelerini yok ettiği için tercih sebebi haline geldi. E-ticaret girişimleri ve sosyal medya gibi satış kanallarının çeşitlenmesiyle, bu artışın önümüzdeki süreçte devam edeceğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.
E-ticaret sektöründe alternatif yöntemlerle hem müşterilere hem de işletmelere temas eden finansal teknolojilerin sunduğu hız, kolaylık ve güvenlik, alışveriş süreçlerinde belirleyici bir rol oynuyor. Tarık Tombul, “Pandemi döneminde Sanal POS kullanım oranı arttığını belirterek, “e-posta veya SMS üzerinden paylaşılan ödeme linki üzerinden tek tıkla saniyeler içinde ödeme almaya imkan sağlayan Link ile Ödeme ve QR ile Ödeme yöntemleri de de öne çıkmaya başladı.PayTR olarak bu noktada, Sanal POS hizmetimizle e-ticaret firmalarına tüm bankalara ayrı ayrı sanal POS başvurusu yapmalarına gerek kalmadan, tek sözleşme ve tek entegrasyonla yerli ve yabancı tüm kartlardan ödeme alma imkanı sunuyoruz” dedi.
Tarık Tombul, cep telefonlarını POS cihazına çeviren PayTRNeoPOS ürünlerinin, perakende sektöründe ödeme alma aşamasında kolaylık sağladığını söyledi. Tombul konuşmasında, “PayTR üye iş yerleri, Google Play'den indirebilecekleri PayTR Mağaza uygulaması içinde bulunan mobil ödeme alma özelliği sayesinde, NFC özellikli Android işletim sistemine sahip akıllı telefon ya da tabletlerini bir POS cihazı gibi kullanabiliyor. Böylece, kullanıcıların temassız kartlar ya da cihazlarla yapmak istedikleri ödemeleri kabul edebiliyorlar” dedi.
Teknoloji gelişimi ve müşterilere sağlanan güvenlik,
e-ticaretin geleceğinde önemli bir rol oynuyor”
Ödemelerde sunulan hız ve kolaylık, işletmelerin e-ticarete yönelmesini daha da çok sağladı. Bu alandaki teknoloji gelişimi ve müşterilere sağlanan güvenlik, e-ticaretin geleceğinde önemli bir rol oynuyor. Tarık Tombul, genişleyen sektörün, birçok fırsatı da beraberinde getirdiğini belirterek, ”Dijital ödemelere olan ilginin artması, mevzuat tarafındaki gelişmeler ve geliştirilen yeni ürünlerle 2022 yılı sektör gelişimi açısından son derece olumlu bir yıl oluyor. Yeni şirketlerle birlikte ödeme ve elektronik para sektörüne olan ilginin daha da artacağını ve sektörümüzün yükselişine devam edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Çok yönlü bir fintek şirketi olarak, yeni ürün ve hizmetlerle hızla büyümeye devam edeceklerini belirten Tarık Tombul, “Yazılım ve donanımsal yatırımlarımızı da artıracağız” dedi. Tombul ayrıca, “Tüm ödeme yöntemlerini PayTR çatısı altında toplayarak, üye işyerlerimizin ödeme süreçlerini tek noktadan yöneterek, zamandan ve maliyetlerinden tasarruf etmelerini sağlayacak altyapıyı oluşturmaya hazırlanıyoruz. Dijitalin hayatları kolaylaştırma gücüne ve inovasyonun sonsuzluğuna inanıyoruz. Bu doğrultuda Türkiye’deki ve dünyadaki ihtiyaçları doğru analiz edip güçlü ve verimli iş birlikleri kuruyoruz. Bu şekilde bugüne kadar değerli bir yol kat ettik. PayTR olarak bundan sonraki süreçte de ülkemizin parlayan sektörlerinden e-ticarete yönelik ürün ve çözümler geliştirmeye devam ederek, işletmelere ve tüketicilere güvenli, kolay ve hızlı bir ödeme süreci sunmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.