Geleceğin teknoloji ve iş modellerini yakalamayı hedefliyoruz

Bugün ağırlıklı olarak otomotiv tedarik sanayi olmak üzere, hizmet, teknoloji ve sosyal sorumluluk alanlarında faaliyet gösteren İnci Holding, ürünlerinin yüzde 60’ını 100’ü aşkın ülkeye ihraç ediyor.

Geleceğin teknoloji ve iş modellerini yakalamayı hedefliyoruz
kobiaktuel
kobiaktuel
05 Aralık 2021 Pazar 16:51

 Uluslararası pazarlarda, büyüme kabiliyeti olan sektörlerde yatırım yapmayı amaçladıklarını söyleyen İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök ile holdingin yatırımlarını, dijitalleşme kapsamındaki çalışmalarını ve 2022 yılı hedeflerini konuştuk.

Öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?

İlk, orta ve lise öğrenimini İzmir’de tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde okudum. Yüksek lisansımı Leicester De Montfort Üniversitesi'nde Pazarlama alanında yaptım. 1995 yılı itibariyle ihracaat faaliyetlerimizi yürüttüğümüz Cidaş A.Ş.’de Dış Ticaret Sorumlusu görevini üstlendim ve 2000’li yılların başından itibaren uzmanlaştığım İnsan Kaynakları alanında şirketlerimizde görev yaptım. 2007-2009 yılları arasında Aile Meclisi Başkanlığı yaptım. 2007 yılından itibaren İnci Holding Yönetim Kurulu’nda görev alıyorum ve 2016 yılı Ocak ayından itibaren de başkanlığını yürütüyorum. Evliyim, bir oğlum var. İş ve şehir hayatının kalabalık ve yoğun temposunu seven biriyim. Değiştiremeyeceğim şeylere takılmadan, değiştirebileceklerime odaklanır ve devam ederim. Aynı zamanda lisanslı bir melek yatırımcı olarak çeşitli startup’lara yatırım yapıyorum.

İnci Holding’den kısaca bahseder misiniz?

İnci Holding olarak 69 yıl önce otomotiv yedek parçası üretme iddiasıyla çıktığımız yolda, bugün 3 bin çalışanımız ve 10 şirketimizle, ağırlıklı olarak otomotiv tedarik sanayi olmak üzere, hizmet, teknoloji ve sosyal sorumluluk alanlarında faaliyet gösteriyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, otomotiv tedarik sanayi sektörünün önemli tedarikçisi, dünya devi şirketlerin güvenilir iş ortağıyız. Ürünlerimizin yüzde 60’ını 6 kıtada 100’ü aşkın ülkeye ihraç ediyoruz. Ürettiğimiz jant, akü ve minibarları Ege’den dünyaya ulaştırıyor, Türkiye ekonomisine katma değer yaratıyoruz. Bugün ABD’den Almanya’ya, Rusya’dan Venezuela’ya araçlar İnci Holding’in Manisa’da ürettiği akü ve jantlarla ilerliyor. Birçok zincir otelde İnci Holding’in otel ekipmanları yer alıyor ve dünyanın birçok noktasına lojistik hizmeti sağlıyoruz. TİM 1000 ve ISO 500 listelerinde üç şirketimizle birden yer alıyoruz.

İştiraklerinizle hangi alanlarda hizmetler veriyorsunuz?

Şirketlerimizden İnci GSYuasa, otomotiv aküsü ve endüstriyel akü üretimi, Maxion Jantaş ticari ve ağır vasıta araçlar için çelik jant üretimi yapıyor. Maxion İnci Jant ise binek ve hafif ticari araçlar için çelik ve alüminyum jant üretimi gerçekleştiriyor. ISM, otel ekipmanları üretimi üzerine faaliyet gösteriyor. İncitaş, grubun ilk şirketi olarak, akü ve jant dağıtımı, pazarlaması ve satışı ile birlikte yenilenebilir enerji sektörü üzerine faaliyet gösteriyor. Yusen İnci Lojistik, 1998’den bu yana, “Lojistik Hizmetler”, “Tedarik Zinciri Çözümleri” ve “Tedarik Zinciri Danışmanlık Hizmetleri” alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde hizmet veriyor. İnci Holding’in stratejik yatırımcısı olduğu Vinci, erken aşama teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor. Pandemi döneminde yatırım yaptığımız ABD merkezli teknoloji şirketi Rhombus, elektrikli ticari araç filoları için özel şarj sistemleri, enerji depolama ve mikro şebeke çözümleri alanında faaliyet gösteriyor.

Büyüme stratejinizi anlatır mısınız?

İnci Grubu, yabancı ortaklıklar ile büyüme ve çalışma yetkinliğine, alışkanlığına sahip bir grup. Bu yetkinliğimizi ilk olarak 1992 yılında, Alman Lemmerz firmasıyla binek ve hafif ticari araç çelik jant üretimi için gerçekleştirdiğimiz ortaklıkla keşfettik. Bunu akü tarafında Ceac ve Exide ortaklıkları ile pekiştirdik. Sonrasında jant grubunda Lemmerz, Hayes, Maxion grupları ile ortaklığımız devam etti. 2015 yılının son çeyreğinde Japon akü devi GS Yuasa ile İnci Akü firmamız arasında önemli bir ortaklık anlaşmasına imza attık ve 5 yılda hedeflenenin üzerinde olan 300 milyon TL yatırım ile amaçlarımız doğrultusunda hızla ilerliyoruz. Yeni teknoloji EFB akü üretmeyi planladığımız yeni fabrikamızı 2019 yılında faaliyete geçirdik. Üçüncü fabrikamızın açılmasıyla otomotiv aküsü üretim kapasitemizi yüzde 40 arttırdık. Endüstriyel aküde de kapasitemizi ikiye katladık. Jant grubumuzda Brezilyalı Maxion Wheels Grubu ile ortağız. 1992 yılında başlayan ortaklığımız kapsamında, biri bu yıl hayata geçecek olan beş jant fabrikamız mevcut.

Diğer gruplarınızdaki yatırımlarınız neler?

2014 yılında, İnci Lojistik olarak Japon lojistik firması Yusen ile stratejik bir iş birliğine imza atarak, Türkiye’de ve uluslararası pazarlarda büyük bir atılım gerçekleştirdik. Stratejik yatırımcısı olduğumuz Vinci şirketimizin startup yatırımlarında başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa hedefilerimiz bulunuyor. İki yıl içerisinde 7 farklı yatırıma imza attık. Buradan edindiğimiz deneyimle birlikte ABD merkezli teknoloji şirketi Rhombus’a yatırımı gerçekleştirdik.

Peki, aile şirketi olarak sürdürülebilir büyümeyi sağlamanın önemli noktaları konusunda neler söylemek istersiniz?

Bir aile şirketi olarak, şirket sürdürülebilirliğinin bir numaralı kuralının kurumsallaşmak olduğunu biliyoruz. Şirketin kurumsallaşmasında da ailenin kurumsallaşmasının kritik önem taşıdığına inanıyoruz. O yüzden, bizim gibi şirketlere mutlaka aile anayasası oluşturmalarını öneriyoruz. Kurumsallaşma çalışmaları şirket, aile, şirket şeklinde bir döngüyle ve birbirine hizalanarak gidiyor. Kurumsal yönetim mekanizmalarının uygulamaları desteklemesi, bizi geleceğe taşıyan sistemler bütünü olması, bunun da faaliyetlerin hızında bir kesinti yaratmadan sağlanması önemli. Bu doğrultuda, vizyonumuzla paralel, yeni nesillere aktaracağımız sistem ve değerlerin sürekli gözetimi ve kurumsal yönetime uyum için sürekli çalışıyoruz.

Pandemi sürecinde nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Pandemi, riskler yarattığı gibi fırsatları da beraberinde getirdi. Bu süreçte Avrupa, Asya’dan olan tedarik riskini azaltmak üzere yeni kaynak arayışına girdi. Biz de bu bağlamda 2021 planlarımızı otomotiv ve lojistik sektörlerinde kapasite artışı, ürün ve hizmet geliştirici projeler geliştirmek doğrultusunda yaptık. Yenilediğimiz vizyonumuz, “Geleceğin iş alanlarında, uluslararası yatırımlarla, şirket değerini katlayarak yeni nesillere aktarmak” doğrultusunda hedefimiz, mevcut faaliyet alanlarımızda büyümeye devam etmek ve odaklandığımız sektörlerde yurt dışı yatırım fırsatlarını değerlendirmek. Mevcut faaliyet alanlarımızda öngördüğümüz kapasite artırıcı, ürün ve hizmet geliştirici projeleri devreye alacağız. Avrupa başta olmak üzere mevcut faaliyet alanlarımız ile sinerji yaratabileceğimiz yeni alanlardaki yatırım fırsatlarını değerlendireceğiz.

Dijitalleşme kapsamında neler yapıyorsunuz?

İnci Holding olarak, akü ve jantta Ar-Ge çalışmalarımızda yeni teknolojileri kullanacak ve destekleyecek biçimde çalışıyoruz. Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konularında gelişmeleri yakından takip ederek işletmelerimizde uygulamalara geçiyoruz. Bu dönemde dijitalleşme ve Endüstri 4.0 çalışmalarımıza da hız kazandırdık. Üretim, satış, ihracat ve lojistik alanında koşulların gerektirdiği şekilde esnek ve çevik adımlar attık. Rekabet gücümüzü destekleyen otomasyon ve 2004 yılından bu yana iş yapış biçimi haline getirdiğimiz OPEX (operasyonel mükemmellik) projelerine devam ettik. Jant alanında Endüstri 4.0 konusuna odaklanıyoruz. Maxion Wheels Türkiye Operasyonları’nın 2025 yılına kadar dijital fabrikalara dönüşme hedefi var. Odak alanlarımız dahilindeki fırsatları da dinamik şekilde takip ediyoruz.

Girişimcilere yönelik çalışmalarınızı paylaşır mısınız?

İnci Holding’in stratejik yatırımcısı olduğu Vinci Girişim Sermayesi, 2018’in son çeyreğinde çalışmalarına başladı. Fon ilk kurulduğunda, bilinirliğimizi arttırmak için şirketleri genellikle biz bulup iletişime geçiyorduk; yatırımlar hızla devam edince ve kurduğumuz ilişkilerle bilinirliğimiz arttıkça artık girişimler bizim de kapımızı çalıyor. Avrupa ve Türkiye’deki, teknoloji transfer ofisleri, hızlandırıcılar, kuluçka merkezleri ve birlikte yatırım yapabileceğimiz diğer girişim sermayesi şirketleri ile sürekli iletişime geçip ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Öte yandan girişimciler de bize ulaşabilirler. Tohum veya Seri A aşamasındaki şirketlere, yani ürününü pazarda ispatlamış ilk faturasını kesmiş veya kesmek üzere olan şirketlere yatırım yapıyoruz. Bir girişime yatırım kararı alırken, kurumsal ve endüstriyel deneyimimiz ile gerçek bir stratejik ortak olmayı hedefliyoruz. Yeni yatırımlar için Türkiye, Almanya ve İngiltere olmak üzere üç odak coğrafyada mobilite, tedarik zinciri, enerji yönetimi/depolama ve endüstri 4.0 alanlarında erken aşama teknoloji girişimlerini değerlendirmeye devam ediyoruz. Hedefimiz geleceğin teknoloji ve iş modellerini yakalamak.

Sürdürülebilirlik kapsamında ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Sürdürülebilirlik konusu vizyondan başlayarak; iş yapış şekillerimize, faaliyetlerimize, DNA’mıza yansımış durumda. Tüm grupta şirketlerimizin iş/operasyon/ürün verimliliği, çevresel etkilerinin azaltılması, topluma fayda sağlaması, çalışanların adil ve dürüst bir ortamda değer yaratarak, değer görerek çalışmasının sağlanması ve yönetişimi ortak aklı destekler şekilde kurgulaması sürdürülebilirlik yolculuğumuzun ana hatlarını oluşturuyor. Ulusal ve uluslararası gelişmelerin de bu yolculukta takibi çok önemli. Mevcut faaliyet alanlarımızdaki ürün ve hizmetlerimizin geleceğin trendlerine uygun şekilde geliştirilmesi tüm grupta odaklandığımız bir konu. Öte yandan küresel gelişmelerin de takibi ile Yeşil Mutabakat gibi anlaşmaları da takip ederek; çevreye olan olumsuz etkimizi minimize etmeye yönelik ürün ve süreç geliştirme çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Cevdet İnci Eğitim Vakfı’nın faaliyetlerinden de biraz bahseder misiniz?

Bundan 36 yıl önce rahmetli dedem Cevdet İnci tarafından kurulan Cevdet İnci Eğitim Vakfı; Ege Bölgesi başta olmak üzere tüm Türkiye’de kendisiyle barışık, özgür, inisiyatif alan ve iz bırakan nesillerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. Hayallerinden heyecan duyan bir toplum hedefi ve öğrenme yolculuğuna duyduğumuz inançla 2012 yılında vakıf çatısı altında iş dünyasının gelişimine ve şirketlerin büyümesine katkı sağlayacak eğitim ve yatırıma odaklanan İnci Akademi’yi kurduk. Vakfın stratejileri doğrultusundaki faaliyetlerimizle işimizde yarattığımız değeri toplumla paylaşmayı hedefliyoruz. 

2021 yılı şirketleriniz için nasıl geçti? 2022 yılı hedefleriniz neler?

Değer yaratacak, global düzeyde ve farklı büyüme alternatiflerinin üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Tüm dünyada ve ihracat pazarlarımızdaki ekonomik daralmaya rağmen 2020 yılına göre 2021 yılını büyüme ile kapatacağız. 2022 yılında, geleceğe uyumlanmak için geleceğin işlerine ve teknolojiye yatırım gündemimizde önemli bir yer kaplamaya devam edecek. İnci Holding markasını öncelikli olarak Avrupa’da olmak üzere ülkemiz sınırlarının dışına taşımak gayesiyle uluslararası pazarlarda, büyüme kabiliyeti olan sektörlerde yatırım yapmayı hedefliyoruz. Bu alanları da enerji depolama, otomotiv teknolojileri & mobilite ve endüstri 4.0 olarak belirledik. Bu doğrultuda Vinci en büyük gücümüz olacak.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.