Dijitalleşme Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Entegrasyonunu Kolaylaştırıyor
Galata Wind CEO Burak Kuyan, enerji sektöründeki çalışmalarını anlatarak sorularımızı yanıtladı.


Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı konusunda hangi stratejileri benimsiyorsunuz?
Galata Wind olarak temiz bir gelecek için sadece sürdürülebilir enerji kaynaklarına yatırım yapma taahhüdüyle faaliyetlerimizi sürdürüyor ve Türkiye’nin dört bir yanındaki Gold Standard ve VCS sertifikalı rüzgâr ve güneş enerjisi santralleriyle %100 yenilenebilir enerji üretiyoruz. Yıllık yaklaşık 430.000 ton karbon emisyon azaltımı sağlıyoruz. Yenilenebilir enerji sektörü, küresel enerji ihtiyacının sürdürülebilir bir şekilde karşılanması, enerji güvenliğinin sağlanması ve çevresel sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşılması açısından kritik bir öneme sahip. Galata Wind olarak halen Balıkesir, Bandırma’da bulunan Şah Rüzgâr Santrali; Mersin, Mut’ta bulunan Mersin Rüzgâr Santrali; Bursa, Nilüfer’deki Taşpınar Rüzgâr ve Hibrit Güneş Santrali; Çorum Merkez’deki Çorum Güneş Santrali ve Erzurum Aziziye, Hınıs ve Karayazı’da bulunan Erzurum Güneş Santrali’nde elekrik üretimimizi gerçekleştiriyoruz. 2024 Haziran ayı sonu itibarıyla, RES üretimimiz 363.877 MWh, GES üretimimiz ise 26.383 MWh oldu ve toplam 390.260 MWh elektrik üretimi gerçekleştirildi.
Enerji talebindeki artış ve kaynak kısıtlamaları göz önüne alındığında, enerji verimliliğini artırmak için hangi önlemler alınıyor?
Enerji talebindeki artış ve kaynakları kısıtlı olan fosil yakıtlara dayalı enerji üretimi, küresel ısınma ve iklim değişikliğine yol açarak çevresel sürdürülebilirliği tehdit ediyor. Dünyada, fosil yakıtların yakılması sonucu atmosfere salınan sera gazları, küresel ısınmanın başlıca nedenlerinden biri. Son 10 yılda yenilenebilir enerjiye odaklanılmasının Türkiye’yi diğer ülkelerden ayrıştırdığını ve Türkiye’yi yenilenebilir enerji kapasitesi açısından dünyada 12. sıraya taşıdığını görüyoruz. Ülkemizin yenilenebilir enerji kapasitesinin gelecek 5 yıl içinde yüzde 64 büyümesi öngörülüyor ve yenilenebilir enerjide dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olmamız bekleniyor. Bu atılıma katkı sağlayan ve 2024 yılının ilk yarısında toplam 390.260 MWh elektrik üreten şirketimiz, rüzgar ve güneş santrallerine yatırım yapmayı önümüzdeki dönemde de sürdürecek.
Dijitalleşme ve akıllı teknolojilerin enerji sektöründeki rolü hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu teknolojiler nasıl bir dönüşüm yaratabilir?
Dijitalleşme ve akıllı teknolojiler, enerji sektöründe büyük bir dönüşüm yaratma potansiyeline sahip. Bu teknolojiler, enerji üretiminden dağıtımına, tüketimden yönetimine kadar birçok alanda verimliliği artırabilir ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmada kritik bir rol oynayabilir. Akıllı şebekeler ve IoT cihazları sayesinde enerji tüketimi daha iyi izlenip yönetilebilir, bu da enerji israfını azaltırken, kullanıcıların enerji kullanım alışkanlıklarını optimize etmelerine olanak tanır. Ayrıca, dijitalleşmenin yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonunu kolaylaştırdığını da görüyoruz.
İklim değişikliği ile mücadele kapsamında enerji sektöründe aldığınız özel önlemler veya uygulamalar var mı?
Artan nüfus, enerji ihtiyacı ve iklim değişikliği nedeniyle sürdürülebilirlik, 21. yüzyılın en önemli gündem maddelerinden birisi haline geldi. Dünyanın geleceğini tehdit eden bu gelişmelere karşı sürdürülebilir uygulamaların devreye alınması hayati önem taşıyor. Sürdürülebilirlik, çevresel, ekonomik ve sosyal boyutları kapsıyor ve bu noktada yenilenebilir enerji kullanımı temel unsur olarak öne çıkıyor. Fosil yakıtlara dayalı enerji üretimi, küresel ısınma ve iklim değişikliğine yol açarak çevresel sürdürülebilirliği tehdit ediyor ve yenilenebilir enerji, sera gazı emisyonlarını azaltarak bu sorunu çözmede önemli bir rol oynuyor. Güneş, rüzgâr, hidroelektrik ve jeotermal enerji, çevreye zarar vermeden iklim değişikliği ile mücadelede etkin enerji üretim yöntemleri.
Önümüzdeki dönemde planladığınız yatırımlarla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Galata Wind olarak büyüme stratejimiz ve 2025 hedeflerimiz doğrultusunda yatırımlarımızı sürdürüyoruz. 2024 yılı sonuna kadar Mersin RES ile Taşpınar Hibrit GES santralin 2. fazının devreye girmesiyle kurulu gücümüzü arttırarak 350 MW’ın üzerine taşımayı planlıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl, 2030 yılında yenilenebilir enerji alanında global bir oyuncu olma hedefimiz çerçevesinde önemli bir adım atarak, Hollanda’da %100 kendi iştirakimiz olan ve yurt dışındaki yatırımların konsolide edilmesini ve etkin koordinasyonu sağlayacak olan Galata Wind Energy Global BV ünvanlı yeni bir bağlı ortaklık kurduk. İştirakimiz üzerinden toplam 300 MW kapasiteli güneş enerji santrali projesi geliştirebilmek üzere iki adet sözleşme imzaladık. Bu noktada proje geliştirme faaliyetlerimiz aktif olarak devam ediyor. 2025 yılı sonu için belirlediğimiz 550 MW’a ulaşma ve Türkiye ve Avrupa’da büyüme hedefimiz için büyük bir çaba gösteriyoruz.