ENDÜSTRİ 4.0’IN TOPLUMSAL ETKİLERİ


Pelin VARDARLIER

Pelin VARDARLIER

Okunma 05 Aralık 2019, 13:20

Üretim, pazarlama, teknolojik gelişmeler, dijital sistemler gibi pek çok alanda oldukça ileri boyutta etkileri olan endüstri 4.0’ın bir diğer önemli etkisinin de toplumsal yapı üzerinde oluştuğu görülür.  

Endüstri 4.0’dan önce yaşanan ve sanayi alanında sıçrama veya devrim olarak nitelendirilen tüm gelişmelerde olduğu gibi endüstri 4.0 ile gelen farklılıkların da toplumun yararına kullanılması zaruridir. Endüstri 4.0 ile gelişen anlayışla değişen yapıda toplumun belirli kesimlerinin bir takım pozitif veya negatif yönlü değişim yaşayacağı açıktır. Bu nedenle hükümetlerin sorumluluklarının, bu sorumluluğu taşıyan veya yönetimde yer alanların ötesinde, çalışanların ve geçmişte de olduğu gibi topluluklarında ötesine geçtiği kabul edilir. Bununla birlikte temel anlamdaki kültürel sorumluluklar ve uluslararası alanda faaliyet gösteren işletmelere tekrar odaklanılması gerektiği de bu gelişim sürecinde üzerinde durulan fikirler arasındadır. Nitekim endüstri 4.0’la gelen ve üretimde makineye veya dijital sistemlere daha fazla ağırlık verilmesini öngören yapı, bu süreçte sistemde var olan bireylerin akıbetinin ne olacağını ortaya koymaması bakımından toplumsal anlamda bir sorun olarak algılanır.

Orta Sınıfa Dahil Olan Bireylerin Sayıları Artacak

Kişilerin yapmış oldukları işlerin makineler tarafından devralınması, üretim bandında çalışan bireylerin bundan sonra ne yapacağı sorusunu akla getirir. Bunun yanı sıra kendi kendini kurgulayan sistemlerin bu alanda çalışan bireylerin yerini almasıyla bu bireylerin hangi alana aktarılacakları farklı bir muamma olarak gözüküyor. Bu nedenle, endüstri 4.0 bünyesinde ortaya çıkabilecek olan bu sorunların nasıl çözüme kavuşturulacağı hususunun ayrıca bir çözüme ihtiyacı vardır. Bahsedilen riskler, genel manada belirtilen faaliyet alanlarında yer alan orta gelir seviyesine sahip bireylerin karşı karşıya olduğu riskler kapsamında ele alınabilir. Yapılan araştırmalar XXI. yüzyılın ilk yarısında dünyanın her yerinde orta sınıfa dahil olan bireylerin sayılarının artacağını ortaya koyar.

Dijital Alandaki Gelişmeler Toplumun Bütününe Yayılmalı

Belirtilen hususlara dair ortaya çıkabilecek olan her türlü problemin oluşmadan önlenebilmesi veya bu problemlere dair kısa sürede çözümler oluşturulabilmesi için endüstri 4.0 ve devamında yaşanan dijital alandaki gelişmelerin toplumun bütününe yayılmasında fayda vardır. Ancak bu yayılımın esası toplumun yeni gelişmelerden haberdar olması ve çağın gereksinimlerine adapte olmalarının sağlanmasıdır. Nitekim toplumda hâkim olan teknolojik gelişmelere uyum sağlayamayan grupların toplum içindeki temel dinamikleri üzerinde oynama yaparak toplumsal sorunlar ortaya çıkarması kaçınılmazdır ki bu da hem gelişmelerin hem de gelişmelerden haberdar olunmamasının belli başlı sorunlara yol açtığını gösteren ikili bir yapıdır. Hükümetlerin bu noktada toplumun tamamına hitap edebilecek ve tüm değişimlerin toplumun en büyük kesimlerine ulaşmasını sağlayabilecek politikalar yürütmesi gerekliliği kaçınılmazdır. Bu politikalar içinde ise orta sınıf olarak ifade edilen yapıların göz önüne alınmaması mümkün değildir. Nitekim toplumun büyük bir kesiminin kapsayan orta sınıf, toplumsal anlamdaki değişim ve dönüşümler içinde yegâne dinamiklerden biri olmaya devam ediyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.