GCL E-ATIK VE DEĞERLİ METALLERİ GERİ KAZANDIRIYOR
GCL, birçok çeşit elektronik atığın sökülerek, parçalanarak ve ayrılarak işlenmesini ve ekonomiye yeniden kazandırılmak üzere geri dönüştürülmesini sağlıyor.


Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı TODEV ile hayata geçirdiği “OTİZM İÇİN E-ATIK” projesiyle otizmli çocuklara özel eğitim desteği sağlayabilmeyi amaçlıyor.
Türkiye’deki elektronik atık problemine karşı çevreye duyarlı çözümler üretmek amacıyla İstanbul’da kurulan GCL Geri Kazanım ve Rafineri, sektörde 10 yılı aşan bilgi birikimine sahip teknik ve idari kadrosuyla, e-atık ve değerli metal geri kazanımında sektörün en tecrübeli ekibiyle süreçlerini yürütüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisanslı elektronik atık işleme tesisimizde, birçok çeşit elektronik atık sökülerek, parçalanarak ve ayrılarak işleniyor ve ekonomiye yeniden kazandırılmak üzere geri dönüştürülüyor. İşletmemizde ayrıca kablo geri dönüşüm ve floresan bertaraf ünitelerimiz de bulunuyor. Tesisimizde televizyon, LCD ve CRT gibi monitörler, dizüstü - masa üstü bilgisayarlar, klavyeler, fareler, hard diskler, tabletler, cep telefonları, telefonlar, fotokopi ve yazıcılar, projektörler, CD ve DVD çalarlar, çamaşır ve bulaşık makineleri ile kettle, mikser, fön, matkap, ütü, meyve sıkacağı gibi küçük ev aletleri, elektrik motorları, güç kaynakları, trafolar ve benzeri atıklar geri dönüştürülüyor; floresan ve tasarruflu ampül gibi aydınlatma ekipmanları, kartuş toner gibi atıkların da bertarafı gerçekleştiriliyor.
Mevzuata Tam Uyumlu Çevreci Süreçlerle Yönetiliyor
Şirketimiz entegre atık yönetimi hizmeti verebilmek adına pil ve akü toplama geçici depolama izinleri ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Tehlikesiz Atık Toplama – Ayırma belgesini bünyesine kattı. Bu bağlamda, birçok sanayi kuruluşumuzun atıkları mevzuatlara tam uyumlu çevreci süreçlerle yönetiliyor. Türkiye haricinde Avrupa, Afrika, Asya ve Orta Doğu'da toplam on dokuz ülkede elektronik atık toplama faaliyetlerinde bulunan GCL, kendi coğrafyasında büyük bir uluslararası oyuncu olma yolunda da hızlı adımlar atıyor.
Rakamlarla GCL: - Üç kıtada ve 19 ülkede 300 den fazla çalışan - Yılda sadece elektronik atıklardan 450 tondan fazla bakır, iki ton gümüş ve 400 kg dan fazla altın geri kazanımı - Yılda 300 tondan fazla katalizör geri dönüşümü |
Bilinçlendirmede Ana Hedef Çocuklar
GCL’nin e-Atık bilinçlendirmesi kapsamında ana hedefi çocuklar, çünkü şirket bu bilincin çocuk yaşta bireylere aşılanması gerektiğine inanıyor. Bu bağlamda, şirket bünyesinde sorumlu çevre mühendisi her hafta bir veya birkaç okulda eğitim gerçekleştirerek elektronik atıkların kısa ve uzun vadeli zararlarını ve ilgili atıkların kaynağında ayrı toplanıp profesyonelce yönetilmesi gerekliliğini çocuklara aşılıyor. Şirket, eğitim gerçekleştirdiği veya ziyaret talebinde bulunan okullara tesisi gezdirerek geri dönüşüm süreçleri konusunda bilinçlendirme çalışmaları gerçekleştiriyor. Bunun yanı sıra hizmet verdiği belediyelerin ev hanımlarına yönelik kurslarında eğitimler düzenliyor; okullarda elektronik atık konusunun eğiticiler tarafından çocuklara aşılanması amacıyla birçok ilçede eğiticilerin eğitimi gibi programlar da oluşturuyor.
Otizm İçin E-Atık Projesi
GCL’nin Türkiye Otistiklere Destek ve Eğitim Vakfı TODEV ile yeni başlatmış olduğu bir projesi var. Projenin adı “OTİZM İÇİN E-ATIK”. Bu projenin amacı ise otizmi tetikleyici nedenler arasında gösterilen çevresel faktörleri azaltarak, toplanan elektronik atıkların geliri ile durumu olmayan otizmli çocuklara özel eğitim desteği sağlayabilmek. Ayrıca GCL, 18 yaş üstü otizmli bireylerin eğitimi ve gelişimi amaçlı kurulması planlanan gündüz bakım evi projesinin hayata geçmesi için bir tuğla da olsa kaynak yaratmayı hedefliyor