212 Derece Koçluk Akademisi, şirketlere liderlik ve koçluk becerileri kazandırıyor.
Profesyonel koçluk ve kişisel gelişim programları vermek üzere kurulan 212 Derece Koçluk Akademisi, “Liderlik gerçeği vizyona dönüştürme kapasitesidir” sözünü önemseyerek hizmetlerini başarıyla sürdürüyor.


Uluslararası Koçluk Federasyonuna üye ve MCC unvanına sahip profesyonel koç ve eğitmen olan Can Deniz Timur, “Dönüşüm İçin Koçluk” kitabını ve akademi bünyesindeki çalışmalarını anlatarak, sorularımızı yanıtladı.
Can Bey merhaba, hoş geldiniz. Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Memnuniyetle. 212 Derece Koçluk Akademisi kurucusuyum. Uluslararası Koçluk Federasyonuna üye ve MCC unvanına sahip profesyonel bir koç ve eğitmenim. Yönetici ve Takım koçluğu yapmaktayım. Aynı zamanda “Dönüşüm İçin Koçluk” kitabının yazarıyım.
Şirketinizden ve faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Hangi alanlarda eğitim veriyorsunuz?
212 Derece Koçluk Akademisi, 2015 yılında profesyonel koç yetiştirmek ve koçluk hizmetleri vermek üzere kuruldu. 2015 yılında koçluk eğitimlerimiz,2018 yılında Koç Gibi Lider eğitimlerimiz merkezi İngiltere’de olan Association For Coaching tarafından onaylandı. 2018 yılına geldiğimizde yine eğitimlerimiz Amerika merkezli ICF – International Coach Federation tarafından onaylandı ve 2021 yılında ise ICF’in tam yetkili ACTP program sağlayıcısı olduk. Aynı zamanda 2019’dan bu yana akademimizin geliştirmiş olduğu mizaç değerlendirme testleri ile öğrencilerin yurtdışı ve yurtiçi kariyer tercihleri için EduCoach markası altında çalışmalar yapmaktayız. Bugün geldiğimiz noktada uluslararası unvana sahip profesyonel koçlarımız ile geniş bir yelpazede koçluk eğitimleri, lider ve yönetici koçluğu ile takım koçluğu hizmetleri sunmaktayız. Uluslararası firmaların koçluk kültürü oluşturması adına destek olmaktayız. Ankara, İstanbul ve Bakü’de ofislerimiz bulunmak
“Çalışanların ihtiyaçları değiştiği sürece liderlik için öne çıkan özellikler her zaman farklılık gösterecektir. Özellikle günümüz iş dünyasında başarılı olabilmek, ekipleri daha etkili yönetebilmek adına çevik liderlik, duygusal zeka becerileri, çatışma ve problem çözme yetkinlikleri ön plana çıkıyor.”
Günümüz dünyasında liderlik vasıflarında bir değişiklik olduğunu düşünüyor musunuz?
Elbette düşünüyorum. Çalışanların ihtiyaçları değiştiği sürece liderlik için öne çıkan özellikler her zaman farklılık gösterecektir. Özellikle günümüz iş dünyasında başarılı olabilmek, ekipleri daha etkili yönetebilmek adına çevik liderlik, duygusal zeka becerileri, çatışma ve problem çözme yetkinlikleri ön plana çıkıyor. Yine çalışanları geliştirmek, bir vizyon doğrultusunda motivasyon sağlamak ve tüm konuştuklarımız doğrultusunda koçluk ve mentorluk becerilerini kullanabilmek oldukça önemli. Yaptığımız çalışmalarda, gerçekten dinleyen, geri bildirim için zaman ayıran, üzerinde düşünen yöneticilerin liderlik etkilerinin arttığını gözlemliyorum. Zaten cevapları bildiğini düşünen yöneticiler açıkçası daha geri de kalacak. Öğrenmeye açık, takımın kollektif zekasını kullanan ve mevcut tecrübesi ile bunları sentezleyen ve kişisel “potansiyelin önünü açan yöneticiler ön plana çıkacak.
“Zaten cevapları bildiğini düşünen yöneticiler açıkçası daha geri de kalacak. Öğrenmeye açık, takımın kollektif zekasını kullanan ve mevcut tecrübesi ile bunları sentezleyen ve kişisel “potansiyelin önünü açan yöneticiler ön plana çıkacak.”
İşletmelerde koçluk kültürünü oluşturmak için ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz?
Temel olarak koçluk, çevik liderlik ve duygusal zeka becerilerine odaklanıyoruz. Öncelikli olarak yöneticilerin koç bakış açısını kazanmalarını arzuluyoruz. Bunun için Recognized Course Leader as Coach (RCLaC) olarak adlandırdığımız uluslararası akredite geniş bir modül içeriğine sahip olan Koç Gibi Lider eğitimleri veriyoruz. Eğitim sonrası saha uygulamalarını teşvik ediyoruz. Özellikle nerede ve nasıl bu yetkinliği kullanacaklarını sorguluyor ve vaka analizleri yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda koçluk kültürü oluşturmak adına önceliklerin neler olacağını ve bu güne kadar kazanımların ne olduğunu tartışıyoruz. Başlangıçta bahsettiğim koçluk zihniyetinin benimsenmesi göründüğü gibi kolay değil. Bunun birçok sebebi olmakla birlikte özellikle “benim bu kadar dinleyecek ve soru soracak zamanım yok” geri bildirimini başlangıç çalışmalarında çokça alıyoruz. Benim gözlemim bu bir direnç ifadesi. Alışkın olunan direktif verme ve yönlendirme davranışı ben buradayım diyor ve yeni zihniyeti tehdit olarak algılıyor.
“Dolayısıyla liderlik becerisine ekstra bir katkı sağlıyor koçluk. İşyerinde yansımaları ise artan sorumluluk ve aidiyet duygusu, bir vizyon doğrultusunda ilerleme ve sonuçlara ulaşma başarısı, problem çözme maliyetlerinin düşmesi, verimsiz zaman ve kaynak kullanımına farkındalık olarak söyleyebilirim.”
Şirketlerde koçluğun faydalarını ölçümleyebiliyor musunuz?
Bu sorunun kritik öneme sahip olduğunu düşünüyorum. Ölçemediğimiz bir şeyi değerlendiremeyeceğimizde aşikar. RLac programı dahilinde bir modülümüz işletmeleri kazanım ve faydalarını ölçmelerini sağlamaları için bir yöntem ve vizyon sunmak. Böylece şirket yapmış olduğu yatırımın sonuçlarını değerlendiriyor, bizlerde vermiş olduğumuz hizmetin çıktılarını objektif olarak görmüş oluyoruz. Çünkü eğitimler bireysel olarak farklılık yaratabilir, bire bir koçluk almak yöneticiyi çok iyi hissettirebilir. Peki tüm koçluk yatırımlarının şirkete dönüşü nedir ve bu yatırıma niçin devam edilmelidir? Bunu önemsiyor ve birlikte çalıştığımız şirketleri farklı yöntemlerle destekliyoruz.
“Eğitim sonrası saha uygulamalarını teşvik ediyoruz. Özellikle nerede ve nasıl bu yetkinliği kullanacaklarını sorguluyor ve vaka analizleri yapıyoruz. İlerleyen zamanlarda koçluk kültürü oluşturmak adına önceliklerin neler olacağını ve bu güne kadar kazanımların ne olduğunu tartışıyoruz.”
Koç gibi lider olmanın yöneticilere ve şirkete sağladığı faydalar nelerdir?
Programı tamamlayan yöneticiler ve çalıştığımız şirketlerden aldığımız geribildirimler ve gözlemlerimiz sonucunda, diğerlerini etkileme ve öncülük etme, etkin dinleme, çözüme yönelik hareket etme, çevik liderlik ve kriz yönetimi becerilerinde pozitif bir değişim söz konusu. Bunlarla birlikte katılımcılarımızın iş-yaşam dengesi ve stres yönetim becerilerine de pozitif bir katkı sağladığını gözlemliyoruz. Dolayısıyla liderlik becerisine ekstra bir katkı sağlıyor koçluk. İşyerinde yansımaları ise artan sorumluluk ve aidiyet duygusu, bir vizyon doğrultusunda ilerleme ve sonuçlara ulaşma başarısı, problem çözme maliyetlerinin düşmesi, verimsiz zaman ve kaynak kullanımına farkındalık olarak söyleyebilirim.
Son olarak, bir kitabınız yayınlandı, tebrik ederiz. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Çok teşekkür ederim. Evet Mayıs ayının ortasında çıktı diyebilirim. Bugüne kadar yapmış olduğum koçluk çalışmalarının çıktılarını “Dönüşüm İçin Koçluk” kitabında toparladım. Koçluk akademimizde yürüttüğümüz çalışmaların temelini oluşturan Dönüşümsel Koçluk Modelini, koçluk yetkinliklerini ve en iyi halimizi ortaya çıkarmak adına dönüşümü ele aldım. Hem kendim hem de mesleğim adına oldukça mutlu ve gururluyum. İlk gelen tepkiler “koçluğu çoğu kez duymamıza rağmen bu kadar derin bir kavram olduğunu bilmiyordum” şeklinde. Umarım birçok insana ulaşabilir ve potansiyellerini kullanma ve farkındalık sağlama adına bir nebzede olsa başarılı olabilirim. Bu keyifli söyleşi ve tüm katkılarınız için tekrar teşekkür ederim.