BREXIT ETKİLERİ VE TÜRKİYE


Beyhan İNCEKARA

Beyhan İNCEKARA

Okunma 04 Kasım 2019, 12:05

Brexit süreci, Türkiye dahil olmak üzere Avrupa Birliği ile ticaret partnerliği yapan tüm ülkeleri etkileyecektir. Hem ticaret hacmi hem de finansal yatırımlar açısından İngiltere, Türkiye’de önemli bir konumda yer alıyor. Türkiye ve İngiltere, özel ve ikili müzakerelerle ticaret hacmini azaltmadan, hatta daha da arttıracak şekilde hazırlanmış anlaşmaları vakit kaybetmeden yapmalıdır.

Avrupa Birliği açısından oldukça önemli olan Brexit süreci, Türkiye dahil olmak üzere Avrupa Birliği ile ticaret partnerliği yapan tüm ülkeleri etkileyecektir. Avrupa Birliği için İngiltere yapbozun çok önemli bir parçasını teşkil ediyor. Gerek üretim hacmi gerek finansal sistemi ile İngiltere’nin boşluğunun zor doldurulacağı görülüyor. Türkiye için duruma bakıldığında, birinci ihracatçımız Almanya, ikinci ihracatçımız İngiltere ve üçüncü ihracatçımız İtalya’dır. Yani Avrupa Birliği ve İngiltere, Türkiye için çok önemli bir pazardır. Örneğin; İngiltere otomotiv, tekstil ve beyaz eşya gibi sektörlerde yer alan Türkiye merkezli şirketler için Almanya'dan sonra en büyük ikinci ihraç pazarı konumundadır.

İngiltere Önemli Bir Konumda

Türkiye'nin İngiltere ile olan ticaretinden elde ettiği senelik 3 milyar 700 milyon dolarlık dış ticaret fazlası olduğunu göz önüne alırsak, İngiltere ile Brexit gerçekleşse bile özel müzakerelerin hızlıca düzenlenip ticaret hacminin devam ettirilmesi gerekiyor. Ticaret hacmine ilave olarak 3 bine yakın İngiliz sermayeli şirketin Türkiye'de faaliyet gösterdiği biliniyor. Yani hem ticaret hacmi hem de finansal yatırımlar açısından İngiltere, Türkiye’de önemli bir konumda yer alıyor.

AB'den Sonra En Fazla Türkiye Etkilenecek

Dünya ekonomisi, Brexit konusu ilk gündeme geldiğinde olup olmayacağını tartışırken şimdilerde gerçekleşeceği konusunda kesinlik kazanmış olup anlaşmalı mı anlaşmasız mı gerçekleşeceğine odaklanmış durumda. Eğer anlaşmasız Brexit gerçekleşirse, otomotiv ve tekstil sektörü daha çok etkilenecektir. Anlaşmasız Brexit durumunda AB'den sonra en fazla Türkiye'nin etkilenmesi söz konusudur. Yapılan açıklamalar, anlaşmasız Brexit gerçekleşirse, Türkiye ile İngiltere arasındaki ticarette Türkiye'nin kaybının yaklaşık 3 milyar dolar olabileceği ve bu kaybın daha çok otomotivde 2 milyar dolar, tekstilde 1 milyar 300 milyon dolar, giyim ve elektronik gibi sektörlerde 500 milyon dolar olabileceği belirtilmiştir. Bunlara ilave olarak İngiltere pazarına gümrüksüz erişim Güney Kore, Pakistan, Norveç gibi AB üyesi olmayan ülkeler için uzunca bir süre mümkün olmayacaktır.

Daha Olumlu Koşullar Sağlanabilir

Tüm bu verilerden yola çıkılarak anlaşmalı Brexit süreci yaşandığında, dünya ekonomisinde daha olumlu koşulları sağlanacaktır; fakat ülkelerin kendilerini anlaşmasız Brexit için hazırlamaları gerekir. Türkiye ve İngiltere, özel ve ikili müzakerelerle ticaret hacmini azaltmadan, hatta daha da arttıracak şekilde hazırlanmış anlaşmaları vakit kaybetmeden yapmalıdır. Buna ilave olarak, Türkiye pazar çeşitlendirmesini arttırıp önemli ihracat yaptığı pazarlara ilave yeni pazarlara açılarak, değişen dünya düzeninde riskleri bölmüş olacaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.