Yediklerimiz beynimizi doğrudan etkiler. Doğru beslenmemiz çok önemli çünkü fastfood ile beslenirseniz fastfood gibi bir beyniniz ve kilolu bir vücudunuz olur.
Beynimiz ve hafızamız yiyip içtiklerimizden büyük ölçüde etkilenmektedir. Dolayısıyla unutkanlık, bunama, dikkat bozukluğu gibi sorunlara karşı bilinçli beslenmenin rolü büyük. Tercih ettiğiniz besinler, onları nasıl ve ne kadar tükettiğiniz sağlığınızın temelini oluşturur. Beyin sağlığının korunmasında ve sağlıklı yaş almada ilk ve temel hedef iltihaplanma dediğimiz inflamasyonu azaltmak ve beyin fonksiyonlarını desteklemektir.
Besinler ilaçtır
Besinler, moralimizi ve enerjimizi etkiler. Dikkat edin ne zaman fazla kahve içseniz telaşlı ve stresli olursunuz, ne zaman çikolata yeseniz, hareketli ve mutlu olursunuz. Kahvaltıda simit, poğaça gibi karbonhidrat ağırlıklı beslenirse 1 saat sonra dalgınlaşıp uyku haline geçersiniz. Sağlıklı besinleri tüketmek ise dikkatinizi arttırır ve sizi enerjik kılar.
Beyninizin dostu olan gıdalar pazı, su teresi, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, kepekli tahıl, baklagil gibi düşük glisemik indekse sahip gıdalardır. Ayrıca yeşil sebzeler, badem, keten tohumu, ay çekirdeği, susam bunamaya karşı koruma sağlayan E vitamini, karotenoid ve flavonoid yönünden zengin gıdalardır.
Bir diğer beyin dostu besin ise probiyotik içeren besinlerdir. Bilimsel birçok araştırma göstermektedir ki yoğurt, ayran, kefir, turşu, boza gibi fermente gıdaların bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaktadır.
Fit Beyin İçin Ne Tüketilmeli?
- E ve K vitaminleri yönünden zengin olan zeytinyağı beyin sağlığını korur ve beynin işlevini normal bir şekilde yerine getirmesini sağlar.
- Araştırmalara göre antioksidan yönünden zengin olan yaban mersini ve çilek, hafıza ve öğrenme gibi beyin işlevlerini artırır. Yaban mersininin bunamayı önleme, depresyon belirtilerini hafifletme ve kan şekeri kontrolüne yardımcı olma gibi birçok faydası bulunmaktadır.
- Zengin bir niasin kaynağı olan yerfıstığı, niasin sayesinde beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağlarken bunama riskini de azaltır.
- Likopen yönünden zengin domates, pembe greyfurt, kuşburnu ve karpuz, beyin hücrelerinin dejenerasyonunu yavaşlatır.
- Ceviz içeriğindeki Omega 3 yağ asidi, fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir açısından zengin bir besindir. Araştırmalar cevizin hafızayı, algı ve öğrenme yetilerini iyileştirdiğini göstermiştir. Günde en az 3 adet ceviz tüketilmelidir.
- Omega 3 yağ asidi yönünden zengin olan balık, beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasını sağlar. Haftada 2-3 gün mevsimine göre balıklar tercih edilmelidir.
- Beyin sağlığınızı korumak için dikkat etmeniz ve önem göstermenin gereken en önemli unsurlardan biri de her gün yeterli miktarda su içmektir. Çünkü su içmediğinizde vücudumuzda ilk etkilenen organlarımızdan biri beyin olur.
- Ispanak, ölçülü oranda kırmızı et veya fasulye gibi çinko yönünden zengin gıdalar tüketmeniz de yeni şeyler öğrenmenizi destekler.
- Beyin sağlığınız için uzak durulması gereken gıdalar ise işlenmiş gıdalar ve alkoldür Et ve süt ürünleri tüketimini en aza indirmekte fayda bulunur.
Sağlıkla kalın...