Başarılı girişimler ve stratejik pazarlama sırları


Serap ÖCAL

Serap ÖCAL

Okunma 06 Haziran 2021, 02:04

Dijitalleşen dünyada işletmelerin değişen çevresel koşullara hızlı ve etkili bir şekilde uyum sağlamaları ve tüketicilere öncülük eden pazarlama stratejileri geliştirmeleri son derece önemli. Hızlı değişimlerin ve gelişmelerin yaşandığı dijital ekonomi çağında geleneksel pazarlama yaklaşımı ile yeni pazarlama yaklaşımlarının bütünleştirilmesi gerekiyor. Başarılı bir girişime sahip olmak isteyen girişimcilerin dikkat etmesi gereken 7 temel başlık var.

  • Proaktiflik: Pazarlama bileşenleri hem değişim yaratma hem de değişime uyum sağlama aracı olarak kullanılır. Proaktif pazarlamacılar, halkla ilişkilerin sorun çözme yerine, sorun önleyici, hatta sorunları önceden görüp bu sorunları etkileyerek, kurumsal bir fırsata ve kurum imajına dönüştürme sürecidir. Bu süreçte çevrenin iyi incelenmesi çok önemlidir. Proaktif halkla ilişkilerin en belirgin özelliği geleceğe yönelik hedef belirlemektir.

  • Fırsat odaklılık: Fırsat odaklılık hem girişimciliğin hem de girişimci pazarlamanın temel bir boyutudur. Fırsatlar, sürdürülebilir kâr potansiyelinin kaynağı olan göze çarpmayan pazar durumlarını temsil etmektedir. Pazarlamacılar fırsatları görmek noktasında aktif olmalıdırlar. Fırsatlardan yararlanmak; yenilikçi bir pazarlama faaliyetinin uygulanmasından önce, uygulanması sırasında ve sonrasında pazarlamacıların öğrenmeyi ve adaptasyonu sürekli kılmaları ile mümkün olabilir.

  • Müşteri odaklılık: Girişimci pazarlama, müşteri ilişkilerine vurgu yapar, yeni ilişkiler ya da yeni pazarlar yaratmak için mevcut ilişkileri kullanmaya yönelik yenilikçi yaklaşımlara odaklanır. Müşteri odaklılık kapsamında girişimci pazarlama yaklaşımı ile ilişkisel pazarlama yaklaşımı arasında farklılık vardır. İlişkisel pazarlama, müşterilerle mevcut ilişkileri yönetme esasına dayanır ve girişimci olmak zorunda değildir. Girişimci pazarlama ise yeni müşteri ilişkileri veya pazar payları yaratmak için mevcut müşteri ilişkilerini kullanmada yenilikçi yaklaşımlara odaklanır.

  • Yenilikçilik (inovasyon odaklılık): Girişimci pazarlama ile pazarlamanın işlevi sürdürülebilir yeniliğin ayrılmaz bir parçası haline gelir. Yenilikçiliği desteklemek için işletmenin kaynaklarının kullanılmasının yanı sıra müşterileri takip etmeye ve yönlendirmeye yönelik pazarlama faaliyetlerine de vurgu yapılır. Yöneticiler, diğer operasyonel faaliyetlerle birlikte pazar bölümlendirme, fiyatlandırma, marka yönetimi, ambalajlama, müşteri ilişkileri yönetimi, lojistik ve hizmet kalitesine yönelik yeni yaklaşımları benimserler.

  • Risk yönetimi: Pazarlamacılar, promosyonun çeşitli türlerini kullanarak mevcut pazardaki satışları artıran ve riski en aza indirgeyen daha geleneksele yönelik faaliyetlere odaklanırlar. Böylece bir risk yöneticisi olarak pazarlamacı, işletmenin geleceği üzerindeki kontrol seviyesini artırır. İlave olarak işletme kaynakları, yeni projelere hızla aktarılabilecek veya bu projelerden çekilebilecek şekilde yönetilir ve böylece firmanın esnekliği artırılır. Bu amaçla; diğer işletmelerle ortak pazarlama programları ve projeler geliştirilebilir. Ayrıca önemli müşterilerle stratejik ittifaklar kurulabilir veya önemli pazarlama faaliyetlerinde dış kaynak kullanılabilir.

  • Kaynak kaldıracı: En basit şekilde kaldıraçlama, daha azla daha fazlasını yapmaya yönelik bir kavramdır. Girişimci pazarlamacılar, kaynak kullanımı için yaratıcı bir kapasite geliştirirler. Bu özellikleri ile şu anda sahip oldukları kaynakları kullanmanın ötesinde; başkalarının fark edemediği kaynakları tüketmek, kendi amacına ulaşmak için diğer kişilerin veya işletmelerin kaynaklarını kullanmak, başka kaynakları elde etmek için belirli kaynakları kullanmak gibi çeşitli şekillerle kaynak kullanma kapasitelerini artırırlar. Bunlar içinde en önemli olanı ise; başkalarının kaynaklarını takas, borçlanma, kiralama, dış kaynak kullanımı gibi yollarla kendi amacı doğrultusunda kullanmak olabilir. Bu çabalar işletme içerisindeki diğer birimlere, tedarikçilere, distribütörlere, müşterilere ya da diğer dış organizasyonlara da yönlendirilebilir. En iyi şekilde kullanılmayan bir kaynağın farkına varmak ya da bir kaynağı geleneksel yöntemler dışında daha etkili yeni yöntemlerle kullanmak içgörü, deneyim ve beceri gerektirir.

  • Değer yaratma: Son zamanlarda pazarlamanın odak noktası ilişki kavramı oldu. Girişimci pazarlamanın odak noktası ise yenilikçi değer yaratmadır. Değer yaratma pazarlama işlemleri ve ilişkiler için ön şarttır. Pazarlamacının görevi, kullanılmayan değerli müşteri kaynaklarını keşfetmek ve değer üretmek için benzersiz kaynaklar kombinasyonları yaratmaktır. Girişimci pazarlama uygulamaları, çoğunlukla teknolojiye özellikle de internet kullanımına dayanır. Örneğin, sosyal ağlarda pazarlama yeni bir girişimdir.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.