Bankamatiklerde ve şubelerde tutulacak nakti tahminleme, kritik stok seviyesi belirleme, yenilenme zamanı, dağıtım
Bankamatiklerde ve şubelerde tutulacak nakti tahminleme, kritik stok seviyesi belirleme, yenilenme zamanı, dağıtım planlama ve reoptimizasyon çalışmalarıyla saha operasyonlarını verimlileştirerek bankaya tasarruf sağlayan P1M1, Türkiye’nin ilk 10 bankasından 6’sıyla çalışıyor.
PlusOneMinusOne Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Tolga Kurt ile firmaya dair özel bir röportaj gerçekleştirdik…
Öncelikle PlusOneMinusOne nedir? Bilmeyenler için kısaca özetleyebilir misiniz?
P1M1 özellikle Bankacılık alanında karar destek yazılımları geliştirmek üzere kurulmuş bir kurum. ATM’lere ne kadar para yüklenmesi gerekiyor, bir sonraki ATM nerede konuşlandırılmalı, hangi şube’de ne kadar kaynak ihtiyacı var gibi pek çok farklı kararda destek sağlayacak algoritma ve yazılımları gerçekleştirmekteyiz.
Nasıl bir girişimle Türkiye'ye yayıldı?
P1M1’i 2009’da Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Emin Anarım ile birlikte KOSGEB’de kurduk. Ardından İTÜ Teknokent’de çalışmalarımıza devam ettik. Yakın zamanda da Almanya’dan aldığımız bir yatırım ile büyümemizi sürdürüyoruz.
Kaç kişi bu uygulamadan haberdar?
Şu anda Türkiye’de pazar lideriyiz. Kanada’da müşterilerimiz var. Yeni yatırım ve buna bağlı açılımla beraber 30 ülkeye yayılmayı hedefliyoruz.
Şirketlere ne gibi hizmetler sağlayabilecek?
7 yılda P1M1 optimizasyon çalışmaları konusunda ciddi bir tecrübe edindi. Şimdi bu yetkinliği tüm sektörlere P1M1 Data Science Lab oluşumumuz ile sunmaya başladık. P1M1 Data Science Lab firmaların analitik ihtiyaçlarına uzman personelimiz dedike olarak kısa zamanda çözümler üretecek.
Beklenilen ciro hedefi nedir yılsonuna kadar?
Yılsonu hedefimiz 3 milyon dolar ciroya ulaşmak.
ATM'lerdeki analizler ne şekilde belirleniyor? Yani ne kadarlık bir bütçenin yatırılacağı nasıl araştırılıyor?
ATM’lerin geçmiş dönem verisi, içinde bulundukları çevresel faktörler gibi veriler kullanılarak önümüzdeki dönemki operasyonlar tahmin edilmekte. Bu bağlamda Türkiye’de farklı çalıştığımız bankalarda sahadan 1 milyar TL’nin üzerinde atıl naki azaltımını ve bu paranın ekonomiye katılmasını sağladık.
AR-GE çalışmaları nasıl ilerliyor?
Senelik yaklaşık 1.5 milyon dolar ArGe’ye ayırmaktayız. Şu ana kadar tamamlanmış 12 ArGe projemiz oldu. 2 adet de devam eden AB projemiz bulunmakta. Bu çalışmalarla yeni ürünler ve çözümler sunmaya devam edeceğiz.