Yeditepe Üniversitesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Denetim Anabilim Dalı Başkanı ve aynı zamanda YeditepeSEM Direktörü olan Doç. Dr. Can Tansel Kaya, KOBİ’lerin kendilerine has karakter özellikleri dikkate alınarak hazırlanan BOBİ FRS’nin önemine işaret ederek, “KOBİ’lerin bu yeni düzenlemeye ait tüm detaylara vâkıf olması çok önem arz ediyor. Aksi takdirde, yanlış raporlama Bağdat’tan döner” diyor.
BOBİ FRS’ye neden ihtiyaç duyuldu?
Türkiye’de KOBİ’ler için tasarlanmış olan finansal raporlama standartları (KOBİ TFRS) hak ettiği şekilde uygulanma alanı bulamadı. Ardından Yerel Finansal Raporlama Çerçevesi (YFRÇ) girişiminde bulunuldu. Ülkemizde gerek kayıt dışı ekonomiyi kontrol altına alabilmek, gerek şeffaf bir finansal çehre ile KOBİ’lerin sürdürebilir olmasına destek vermek, gerekse de KOBİ’lerin gerçekten uygulama alanı bulabileceği finansal raporlama kriterlerini hayata geçirmek adına Kamu Gözetimi Kurumu, BOBİ FRS (Büyük ve Orta Boy İşletmeler için Finansal Raporlama Standardı) ile ilgili düzenlemeyi Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe dâhil etti.
BOBİ FRS kimler tarafından uygulanacak? Ne zaman uygulanmaya başlanacak?
Bu standart, Türk Ticaret Kanunu (TTK) 397 maddesi çerçevesinde bağımsız denetime tâbi olmakla birlikte Türkiye Finansal Raporlama Standartları (TFRS) uygulamayan sermaye şirketlerinin kullanacakları finansal raporlama çerçevesi olarak yayımlandı. Diğer bir ifadeyle, Kamu Yararını İlgilendiren Kuruluşlar (KAYİK) kategorisine olmayanların TTK uyarınca genel kurullarına sunulacak finansal tablolarının hazırlanmasında esas alınacak finansal raporlama çerçevesi BOBİ FRS olacaktır. BOBİ FRS, bağımsız denetime tâbi olan şirketlerin 31 Aralık 2018 tarihli finansal tablolarının hazırlanmasında uygulanacak. Özel hesap dönemi bulunan işletmeler açısından ise 1 Ocak 2018 tarihinden sonra başlayan özel hesap dönemleri için geçerli olacak.
BOBİ FRS ve TFRS arasında geçiş uygulaması nasıl olacak? İlk geçiş uygulamasının nasıl olacağı konusunda neler söylemek istersiniz?
Daha önceden isteğe bağlı olarak TFRS’yi uygulamış işletmelerin BOBİ FRS’yi uygulayabilmeleri için en az iki yıl TFRS’yi uygulamış olması zorunludur. BOBİ FRS’yi uygulayan işletmeler ise iki yıl geçmedikçe isteğe bağlı olarak TFRS’yi uygulayamayacaklardır. Diğer bir ifadeyle, TFRS ve BOBİ FRS arasında yapılan seçimlik uygulama en az iki yıl süre geçerli olacaktır. Daha önce TFRS’yi seçmemiş şirketlerin, bu standardı ilk kez uygulanmasında geçmiş dönem veya dönemlere ait karşılaştırmalı finansal tablolarını hazırlamasına yönelik bir muafiyet bulunuyor. Bu muafiyetten yararlanan işletmeler, cari raporlama dönemine ait finansal tabloları ile birlikte cari raporlama döneminin başlangıcına ait Finansal Durum Tablosunu (açılış Finansal Durum Tablosunu) BOBİ FRS’ye göre hazırlayacaklar ve cari raporlama döneminin başlangıcı bu standarda geçiş tarihi olarak dikkate alınacaktır.
Büyük İşletme Kriterleri Nelerdir? Bu kriterler neden belirlendi?
BOBİ FRS’nin uygulanması açısından, üç ölçütten en az ikisinin eşik değerlerini, varsa bağlı ortaklıklarıyla birlikte, art arda iki raporlama döneminde aşan işletmeler müteakip raporlama döneminde büyük işletme olarak değerlendirilir. Bu ölçütler; aktif toplamı 75 milyon ve üstü Türk Lirası, yıllık net satış hasılatı 150 milyon ve üstü Türk Lirası, ortalama çalışan sayısı 250 ve üstü şeklindedir. Yeni standart bağımsız denetime tabi olmakla birlikte, TFRS uygulamayan ve uygulamayı seçmemiş olan tüm işletmeler tarafından uygulanacak olup, standart içerisindeki bazı bölümlerde büyük işletmelere yönelik ilâve yükümlülükler getirilmiştir.
Büyük İşletmelere Getirilen İlave Yükümlülükler nelerdir?
Büyük işletmelerin konsolide finansal tablo hazırlaması zorunlu olup bunlar dışındaki işletmeler isterlerse konsolide tablo düzenleyebileceklerdir. Konsolide finansal tablo hazırlayan şirketlerin, bu tabloların yanı sıra münferit (solo) finansal tablolarını da hazırlamaları zorunlu olup, ilave olarak hazırlanan solo finansal tablolarına ilişkin dipnotlarını sunması gerekmemektedir. Büyük işletmelerin konsolide ve solo finansal tablolarında ertelenmiş vergi tutarlarını sunmaları zorunludur. Yalnızca büyük işletmeler tarafından yapılacak ilave açıklamalar (faaliyet bölümleri ve ilişkili taraflarla gerçekleştirilen işlemler) bulunmaktadır.
'KOBİ'ler Dikkat! Yanlış Raporlama Bağdat'tan Döner'
'KOBİ'ler Dikkat! Yanlış Raporlama Bağdat'tan Döner'
Tn İstanbul Medya Reklam Turizm Ticaret Limited Şirketi Tn İstanbul Medya Reklam Turizm Ticaret Limited Şirketi
Kobi Aktüel Dosya
SAMSUNG CSC
Paylaş: