Şirket, çözümlerinde AI ve ML teknolojilerini kullanıyor.
Cisco, erişim ve yönlendirme teknolojileri ile birlikte internetin çalışmasını sağlayan ve buna ek olarak iş birliği, veri merkezi ve siber güvenlik teknolojileri alanında ürün ve çözümler sunuyor. Cisco Türkiye Genel Müdürü Didem Duru, “Cisco olarak Türkiye’de finans, telekomünikasyon, servis sağlayıcı ve enerji gibi sektörlerde faaliyet gösteren müşterilerimize, altyapılarını iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına göre geliştirip hızlı, sade ve verimli bir sistem kurmaları konusunda destek oluyoruz. Müşterilerimiz daha çevik yapılarla sektörde stratejik rekabet avantajı sağlıyorlar” diyor. Cisco olarak, sorunları çözmek için halihazırda AI ve ML teknolojilerini kullandıklarını ifade eden Duru; devasa boyuttaki ağ verilerini analiz ettiklerini, tehditleri tanımlayıp tespit ettiklerini ve etkisiz hale getirdiklerini aktarıyor. Böylece iş akışlarının daha akıcı ve sorunsuz şekilde olmasını sağladıklarını belirtiyor. Duru, sözlerine şöyle devam ediyor: “Cisco DNA Analytics, müşterilerinin ağ telemetrisinden anonim ve onaylı verileri çekerek örüntüleri tespit edebiliyor ve içgörüleri uygulayabiliyor. Bu, ağ işlemlerinin maliyetini düşürmeye ve güvenliği artırmaya olanak sağlıyor. Cisco Encrypted Traffic Analytics (ETA- Şifreli Veri Trafiği Analitiği) şifreli veri trafiğindeki şifreyi çözmek zorunda kalmadan kötü amaçlı yazılımları bulmak için makine öğrenme teknolojisini kullanıyor.”
Mobil Bağlantı Büyümeye Devam Edecek
Duru, mobil veri trafiğinin diğer tür trafiklere oranla 2019’da daha fazla büyüme kaydedeceğini belirtiyor. Cisco’nın Görsel Ağ Endeksi’nin, 2022 senesine kadar tüm dünyadaki internet trafiğinin yüzde 22’sinin mobil ağlarda gerçekleşmesini öngördüğünü söyleyen Duru, “2022 senesi geldiğinde, tüm dünyadaki mobil cihaz/bağlantıların yaklaşık yüzde 12’si 5G’den gelecek. Öngörüldüğü gibi, dünyanın dört bir yanındaki cep telefonu operatörleri 5G ağlarının deneme sürüşlerini başlattı. Sektör uzmanlarının birçoğu, büyük ölçekli 5G uygulamalarının 2020 itibariyle şekillenmeye başlayacağına inanıyor” diyor. Duru, 2020’de mobil spektrum, standartlar, karlı iş planları ve diğer operasyonel konuların daha çok ortaya çıkmış olacağını ifade ediyor.
IP Trafiği Üç Kat Artış Gösterecek
Cisco’nun yakın zaman önce açıkladığı Görsel Ağ Endeksi’ne göre, küresel IP trafiğinin 2017’den 2022 senesine kadarki süreçte üç kat artmış olacağına dikkat çeken Duru, 2022 senesine kadar, dünya nüfusunun yüzde 60’ının internet kullanıcısı olacağını kaydediyor. Yeni kullanıcıların insanları günlük yaşamlarında giyilebilir teknolojili cihazlar, akıllı ev aletleri ve sürücüsüz arabalar aracılığıyla bağlayan bir internetle tanışacaklarını aktaran Duru, 28 milyardan fazla cihaz ve bağlantının, online- çevrimiçi olacağını ve bunların yüzde 50’sinden fazlasının makineden-makineye çalışacağını sözlerine ekliyor.