Tn İstanbul Medya Reklam Turizm Ticaret Limited Şirketi

Yapay Zeka ile Dolandırıcılık Öncesi Önlemler Alarak Kusursuz Kullanıcı Deneyimi Sunuyoruz

Genel

Lojipay Genel Müdürü Ayhan Akkoç, lojistik sektörünün yapay zekanın etkin rol oynadığını belirterek sorularımızı yanıtladı.

Son yıllarda lojistikte hangi teknolojik yenilikler öne çıkmaktadır?

Gündemdeki en sıcak konu şu anda yapay zeka. Lojistik sektörüne odaklanmış teknolojik girişimlerin hepsi öncelikle mevcut ürünlerini yapay zeka ile güçlendirmeye odaklanmış durumdalar. Cross-border lojistik ticaretine odaklanan teknolojik girişim sayısında da ise artış var. Şirketimiz LojiPay’in çözümleri de B2B de tarafların lojistik hizmetlerinde güven ve verimlilik artırıcı özellikleri ile sektörde öne çıkıyor. LojiPay uygulamamız sayesinde nakliyecinin yükü aldıktan sonra, yola çıkmadan hak edişini güvence altına alması, yükü teslim ettikten sonra ise tahsilat için uğraşmaması büyük kolaylık. Aynı şekilde de yapay zeka destekli LojiPay mobil uygulaması üzerinden KOBİ’lerin nakliye hizmeti ödemesini “Lisanslı ödeme kuruluşları” aracılığı ile kredi kartını kullanarak “vadeli ve taksitli” bir şekilde yapması, finansal sürtünmenin önüne geçiyor.

Lojistik sektöründe sürdürülebilirlik uygulamaları için ne gibi çalışmaları yapıyorsunuz?

LojiPay’ kullanan her KOBİ, referanslı yüke sahiptir. Yani nakliyeci yükü aldığında mobil uygulamadaki cüzdanında tahsilatını görür ve yükü hasarsız ve eksiksiz teslim ettiğinde blokede olan parası LojiPay tarafında serbest bırakılır. İşte bu sayede her nakliyeci, her KOBİ ile çalışabilir . Öte yandan nakliyecinin referanslı yük bulmak için yaptığı boş kilometreyi ciddi oranda azaltır. Böylece net karbon sıfır hedefine hep beraber daha hızlı ulaşırız.

E-ticaretin lojistik sektöründeki rolü giderek büyürken, bu alanda ne gibi değişiklikler yaşanmaktadır?

E-ticaret şu anda lojistik sektörünün lokomotifi diyebiliriz. E-ticaretin en önemli lojistik partnerleri büyük kargo firmaları. Bu konuda e-ticaret platformları lojistik kanalını çeşitlendirebilmek için butik lojistik ve teslimat şirketlerini ve teknolojilerini desteklemeye başladılar. E-ihracat önemli bir gündem, cross-border e-ticaret hızla büyüyor. Aynı zamanda e-ticaret firmaları ana omurgalarını güçlendirmeye başladılar, depolama, depo yönetimi, deplar arası transferler gibi konularda oldukça sıcak. LojiPay, e-ticaret firmalarına destek veren butik lojistik ve dağıtım firmalarının alt yüklenicilerine, kiralık araçlarına ve spot piyasa tedariklerindeki ödemelerinde nakit akışlarını destekliyor.

Yapay zekanın lojistik sektöründe ne gibi yansımaları oluyor?

Yapay zeka lojistik sektöründe önemli bir gündem. Lojistik teknoloji girişimleri mevcut ürünlerini ve hizmetlerini yapay zeka ile güçlendirerek kullanıcılarına daha etkin bir deneyim sunmak istiyorlar. Lojistikde özellikle verinin operasyona dönüşmesinde yapay zeka etkin bir rol oynuyor. LojiPay olarak özellikle fraud olarak adlandırılan “dolandırıcılık” konusunda yapay zeka ile ürünümüzü güçlendirmeye başladık ve kullanıcıya kusursuz bir deneyim sunarken, olası sorunların da oluşmadan önüne geçmek istiyoruz.

Eklemek istedikleriniz var mı?

Lojistik dikeyinde B2B ihtiyaçlarını çok iyi bilen ve sahaya dokunan bir fintek girişimi olan şirketimiz, KOBİ’nin satış ve tahsilat döngüsü ile nakliyecinin yakıt, tamir, yemek için nakit ihtiyacının sektörde oluşturduğu açığa aktif bir çözüm üretiyor. Geleneksel finansal süreçler çoğu zaman ağır bürokrasi ve uzun bekleme süreleri nedeniyle iş akışını yavaşlatabiliyor. Ancak firmamızın sunduğu fintech çözümleri, yük sahibi ile nakliyeci arasındaki ticari işlemlerdeki sürtünmeyi azaltıyor ve nakliye hizmet bedeli işlemlerini daha yönetilebilir hale getirebiliyor. Lojipay şu şekilde çalışıyor; Nakliyeci, yük sahibinden yükü alırken işlem talebinde bulunuyor. Mobil uygulama üzerinden talep, yük sahibine e-posta, sms ve mesajlaşma platformlarından iletiliyor. Yük sahibi, navlun işlemini kredi kartı ile yapıyor ve bu işlem nakliyeci tarafından mobil uygulamada görünür hale geliyor. Böylece taşımacı, hem yükünü alıyor, hem de hizmet bedeli güvence altında oluyor. Yük teslim edildikten sonra, nakliyecinin teslim evraklarını mobil uygula üzerinden sisteme yüklemesi ile hizmet bedeli, nakliyeciye yani kamyoncuya transfer ediliyor. Eğer hizmette bir kusur var ise transfer gerçekleşmez. Bu durum uygulama üzerinden yük sahibine bildirilir. Girişimimiz sayesinde yük sahibi, her nakliyeci ile güvenli bir şekilde çalışma imkanına sahip olur. Öncelikle yük sahibi navlun ödemesini kredi kartı ile vadeli ve taksitli yapabilirken, taşımacı da yük teslimini takiben ödemesini peşin alır. Nakliyeci, yük sahibini tanımasa da hizmet bedelini alacağından emindir. Çünkü yükü alırken hizmet bedelini de emanet hesabında blokeli görür. Yük sahibi ise yükü teslim edilmeden hizmet bedelinin taşımacıya geçmeyeceğini bilir. Çünkü LojiPay arada güveni tesis eder, yani bir nevi escrow yapar.”

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.