Bu hıza ayak uydurmak için yatırımlar yeniden ölçeklendiriliyor, müşteri deneyimini artırmak için teknoloji yatırımlarına odaklanılıyor ve rekabet artıyor.
Pandemi ile yaşanan krizin yönlendirdiği hızlı dijital inovasyon yerini planlı inovasyona bırakırken, markaların hemen eyleme geçirilebilir iç görüler üretmeleri gerekiyor.Teknoloji yatırımlarının öncelikli olduğu yeni dünya düzeninde,pazarlama çalışmalarında başarılı olmak için,pazarlamanın oyun kurucuları CMO'ların çok çeşitli becerilere ve uzmanlığa sahip olmaları gerekmektedir.Teknik bilgi gerektiren SEO optimizasyonu ve analitiğinden, sosyal beceri gerektiren içerik oluşturma ve yaymaya kadar, çok yönlü bakış açısına sahip olmak ve yeni fikirleri harekete geçirmek,dijital hıza uyum sağlamak için önemlidir.
Büyük markalarının pazarlama departmanlarında iş bölümlendirmesi daha fazladır. SEO Uzmanı, İçerik Editörü, Veri Analisti gibi kendi iş sahasında uzmanlaşmış ekiplerin yer aldığı departmanı yöneten CMO’nun, iş verimliliğini artırmak içinoperasyona hâkim olması gereklidir. Her rolün içini ve dışını bilmek ve birlikte nasıl çalıştıklarına dair temel bir anlayışa sahip olmak, CMO'nun yalnızca olasıbariyerleri ortadan kaldırmasına ve günlük operasyonların verimliliğini artırmasına değil, aynı zamanda daha etkili kampanyalar oluşturmasına ve daha fazlasını yönlendirmesine olanak tanır.
CMO’lar, pazarlama ekibininverimli çalışması için çalışanlarının bireysel olarak yerine getirmeleri gereken çeşitli rolleri kavradıklarında, ortaya çıkabilecekbariyerleri fark edebilir ve bunların üstesinden gelmek için hızla müdahale edebilirler.
Bu nedenle, günümüzün sürekli gelişenve yeniliklere açık bir alanı olan pazarlamada rekabetçi kalmak isteyen markaların multidisipliner bir yaklaşım benimsemeleribaşarı için önemlidir. Bu hedefe ulaşmanın en iyi yolu, sunulan tüm araçlar hakkında bilgi sahibi olmaktır. Günümüz pazarlamasında belirli bir yaklaşımla hareket etmek mümkün değildir. Tek bir doğru yoktur ve sistem kendini sürekli günceller ve tüm rollerin takip edilmesi önemlidir.
Multidisipliner yaklaşımı benimsemek için pazarlamanın sadece bir yönüne bağlı kalmayarak, farklı disiplinleri birbirine bağlama becerisi geliştirilebilir. Örneğin, deneyimsel pazarlama üzerinde çalışırken, müşterileri daha iyi anlamak için sosyal medya analitik verilerinden faydalanılabilir. Müşteri davranışlarını anlamak için dijital araçlar kullanılabilir. Sosyal medya kampanyası oluştururken içerik pazarlaması becerileri geliştirilebilir.
Multidisipliner yaklaşım, pazarlamanın tüm hedeflerini kapsar ve doğru bir şekilde uygulandığında, farklı disiplinler birbiriyle bağlantılı hale gelir. Bu da pazarlama profilini güçlendirmeye ve markanın kullanıcısı nezdindedeğerini yükseltmeyi sağlar.Farklı pazarlama stratejileri kullanmak, potansiyel müşterilerin çeşitli kanallardan birden fazla temas noktasına sahip olacağı anlamına gelir. Bu, marka bilinirliğini artırır, markayı konunun uzmanı olarak konumlandırır, web sitesine yönlendirme sağlar.
Sonuç olarak, başarılı bir pazarlama için, pazarlamanın birçok yönünü kullanmak, tüm araçlar üzerinde beceri geliştirmek, güncel kalmak ve bunları kendi multidisipliner planında uygulamak gerekir.
Nagihan Ünüvar
Markam Sen'in Kurucusu ve Genel Koordinatörü