Açık bankacılığın temel amacı nedir ve finansal sektörde nasıl bir dönüşüm sağlamaktadır?
Bankaların değil, bankacılık işlemlerinin ve verinin söz sahibi olduğu Açık Bankacılığın temel amacı bankacılık süreçlerini hızlandırmak ve kolaylaştırmak. Bu noktada sunduğu daha fazla ürün, hizmet ve kolaylıkla tüm bankacılık anlayışını ve iş yapış biçimini kökten değiştirdiğini söyleyebiliriz. Klasik bankacılık anlayışının dijital dünyaya daha fazla entegre olması anlamına gelen Açık Bankacılık, sektör açısından verinin demokratikleştirilmesi olarak tanımlanıyor. Açık Bankacılık sayesinde kullanıcılar tüm bankalara ve finansal hizmetlere ulaşabilir hale geliyorlar. Bu da kurumların ve bireylerin kullandığı pek çok uygulamanın içerisine finansın girmesini kolaylaştırıyor ve hizmetlere erişilebilir kılıyor.
Açık bankacılık, finansal kurumlar arasındaki rekabeti nasıl etkiliyor ve müşterilere nasıl faydalar sağlıyor?
Açık Bankacılık ile klasik bankacılık anlayışı dijital dünyaya daha fazla entegre oluyor. Bu entegrasyon sayesinde, şirketlerin ve bireylerin finansal hayatında yeni bir dönem başlıyor. Bankacılık işlemleriyle verinin yön verdiği Açık Bankacılık ülkemizde de büyürken, yeni oyuncularla birlikte rekabet de artıyor. Kullanıcıların finansal dünyasını kapsayan ve bunu en iyi deneyim ve katma değerli servislerle sunan firmalar öne çıkıyor. Müşteri deneyimi noktasında, değişen müşteri beklentileri ve yeni teknolojilerden alınan ilham müşterilere yenilikçi, pratik, ulaşılabilir servis sunma kavramını ortaya çıkardı. Bu yapıda müşteri onayıyla müşteri verisi farklı bir kurumla paylaşılarak müşterinin farklı hizmetlere erişebilmesi mümkün hale geliyor. Bu yönüyle Açık Bankacılık, yeni iş modellerinin oluşmasını sağlayabilecek önemli bir yaklaşım olarak öne çıkıyor. Biz de bu değişimin tam kalbinde yer alıyor, müşterilerimizin de yeni dünyaya adaptasyonlarını kolaylaştırıyoruz. Örneğin Finrota’nın Açık Bankacılık ürünü NetEkstre ile tüm banka hesap hareketlerini tek ekrandan kolayca yönetme, hesap bilgilerini konsolide etme olanağı sağlıyoruz. Firmalar banka hesap bilgileri, hesap hareketleri ve raporlamalar konusunda geliştirdiğimiz çözümlerden yararlanabiliyor. NetEkstre, tüm hesap hareketlerini görüntülemekle birlikte, bunların kategorize edilmesini, finansal hareketlerde anlık bildirimler verilmesini online ERP/muhasebe sistemlerine aktarılmasını ve böylece banka hesap hareketlerini tek panelden anlık olarak takip edebilmeyi de sağlıyor. Açık Bankacılık alanında ayrıca fiziki ve sanal POS raporlama sistemi Posrapor; farklı bankalardaki DBS (Doğrudan Borçlandırma Sistemi) limitlerinin takibini ve fatura tahsilatını sağlayan E-DBS; toplu para transferi işlemlerini tek seferde birden fazla banka ve hesaba gerçekleştirmeyi sağlayan TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) ürünlerimizle hizmet veriyoruz.
Açık bankacılığın gelecekteki potansiyeli nedir ve sektörde nasıl bir etki yaratacak?
Açık Bankacılık lisanslama süreci, önümüzdeki süreçte sektörümüzün en önemli gündem konularından biri olmaya devam edecek. Tüm Açık Bankacılık servislerinin global bir yapıda birleşeceğini düşünüyoruz. Açık Bankacılığın finansal veri akışını kolaylaştırmasıyla, IOT ve Endüstri 4.0, 5.0 gibi kavramlarla da entegre olarak finansal teknolojinin cihazlarımıza, fabrikalardaki üretim hatlarına, depo yönetim sistemlerine, lojistik sistemlerle tır ve konteynırlara kadar gireceğini öngörüyoruz. Açık Bankacılık yapısının gelişen teknolojiyle birlikte önümüzdeki dönemde regüle edilmesiyle, ülkemiz bu alanda yeni API servis standartlarına kavuşacak. Hem finteklerin hem bankaların bu standartlarda hizmet geliştirmesiyle birlikte kullanıcılar daha fazla finansal değere kavuşacak.
Tahsilat sürecinin dijitalleşmesi, işletmeler için hangi avantajları sağlıyor ve müşteri memnuniyetini nasıl artırıyor?
Tahsilat sürecinin dijitalleşmesi işletmelere daha verimli, hızlı, güvenli ve kullanıcı dostu bir tahsilat süreci sağlıyor ve daha iyi müşteri deneyimi sunuyor. Dolayısıylamüşteri memnuniyeti artıyor. Kredi kartı, banka kartı veya diğer çevrimiçi ödeme seçenekleri sayesinde müşteriler ödemelerini kolayca yapabiliyor. POS makinesi olmadan da işlem yapmaya olanak tanıdığımız dijital tahsilat işlemleri, manuel süreçlere göre çok daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. E-fatura, online ödeme ve otomatik tahsilat gibi dijital yöntemler sayesinde de ödemeler anında yapılabiliyor. Dijital ödeme sistemlerinin güvenlik önlemleriyle donatılmasıyla da ödeme verilerinin güvenliği sağlanıyor.
Dijital ödeme yöntemlerinin yaygınlaşması, işletmelerin güvenlik ve risk yönetimi stratejilerini nasıl etkiliyor?
Finrota markamızla örnekleyecek olursak B2B dünyada hizmet sunduğumuz firmaların Hesap Hareketi İzleme, POS hareket ve komisyonlarının takibi, Toplu Para Transferleri, Banka ve ödeme kuruluşu POS’larınız ile ödeme alabileceğiniz tahsilat çözümleri, ERP ve Muhasebe Entegrasyonları gibi finansal ihtiyaçlarını ortak bir ekosistem üzerinden çözüyoruz. Yolculuğumuza katma değerli servislerimizle devam ediyoruz. Sektörde güvenlik ve güvenilirlik ön plana çıkıyor. PCI DSS sertifikamızın yanı sıra kullanıcılarımıza farklı yetki yapıları, şifre desen opsiyonları, IP kontrolleri gibi güvenlik önlemleri sunuyoruz.
“Açık Bankacılık çözümlerimiz ile müşterilerimize ihtiyaç duydukları tüm alanlarda hizmet sunuyoruz”
Müşterilerinize çeşitli dijital tahsilat seçenekleri sunmanın işletmelere sağladığı faydalar nelerdir?
Finrota çatısı altında Türkiye’nin en büyük online tahsilat sistemi olan Netahsilat, Açık Bankacılık çözümlerimiz NetEkstre, Posrapor, E-DBS ve TÖS (Toplu Ödeme Sistemi) ile müşterilerimize ihtiyaç duydukları tüm alanlarda hizmet sunuyoruz. Gelişmiş teknolojik altyapımız ve sektördeki ihtiyaçlara odaklanan çözümlerimizle, firmaların tahsilatlarını ve finansal işlemlerini tek ekrandan, zaman tasarrufu sağlayarak otomatize hale getiriyoruz. Kurumsal firmalardan KOBİ’lere kadar geniş bir müşteri grubunun finansal teknolojide rotasını çizmesine yardımcı oluyoruz. İş süreçlerine hız ve verimlilik katan Netahsilat’ın gelişmiş tahsilat yöntemleriyle bayilerden, alt bayilerden, abonelerden ve müşterilerden ödeme almak kolaylaşıyor. Online tahsilat sistemimizle Türkiye’de sanal POS hizmeti veren 20 banka ve 3 ödeme kuruluşunun sanal POS entegrasyonu tek ekrandan kullanılabiliyor. Türk Lirası veya dövizli tahsilat, alternatif ödeme yöntemleri ve yurt dışı ödeme kuruluşlarıyla entegrasyon, Netahsilat’ın özellikleri arasında yer alıyor. Ayrıca uzaktaki müşterilere SMS ve e-posta ile ödeme linki gönderebilme ya da sahada mobil tahsilat hizmeti de sunuyoruz. Kullanıcılar, Netahsilat sayesinde riskli bir yöntem olan ‘mail order’ı tercih etmek zorunda kalmıyor. Tekrarlayan ödemeler için kart saklama çözümü ile müşterilerin her seferinde kart bilgisi girmesine gerek olmadan deneyimlerini iyileştirme imkânı sağlıyoruz. Netahsilat’ın sunduğu faydaları artırmaya devam ediyoruz. Gelişmiş altyapımız sayesinde sadece finansal bilgileri görüntüleme değil, cari hesap, e-ticaret entegrasyonu, IVR entegrasyonu ve ERP entegrasyonları ile otomatik aktarım imkânı da sunuyoruz.
İşletmeler için güvenli ve etkili bir tahsilat süreci oluşturmanın en iyi uygulamaları nelerdir?
Finrota penceresinden bakacak olursak, Netahsilat’ın güvenlik algısı online tahsilat alanında hızlı büyümemizin nedenleri arasında yer alıyor. PCI DSS ve ISO 27001 güvenlik standartlarını içeren 3D Secure uyumlu dijital güvenlik sistemimiz sayesinde tüm ödemeler en güvenli biçimde yapılıyor. Finansal bilgileri görüntülemenin yanında cari hesap, e-ticaret entegrasyonu, IVR entegrasyonu ve ERP entegrasyonlarıyla otomatik aktarım imkânı da sunuyoruz. Kullanıcı dostu aarayüzümüz sayesinde zorlanmadan işlem yapabilen firmalar, zamandan tasarruf etme şansı da yakalıyor.
Açık bankacılık ve dijital tahsilatın finansal dünyada getirdiği en büyük değişimler nelerdir?
Açık Bankacılık ve dijital tahsilat, finansal dünyada başta müşteri deneyimi olmak üzere veri kullanımını, ödeme süreçlerini ve finansal katılımı dönüştüren büyük değişimler getirdi. Bu teknolojiler, finansal hizmetlerin daha erişilebilir, hızlı, verimli ve güvenli olmasına katkı sağlıyor. Müşteriler için yeni finansal ürün ve hizmetler geliştiriliyor. Öte yandan finansal ürün ve hizmetlere ilişkin şeffaflık ve rekabet artıyor, böylece müşteriler için finansal hayat kolaylaşıyor. Daha basit bir yapıda, daha kullanıcı dostu olduğu için müşteri deneyimi artıyor. Hizmetlerin daha kapsayıcı olması hedefleniyor.