Tn İstanbul Medya Reklam Turizm Ticaret Limited Şirketi

İşimiz Temiz Projesi

İşimiz Temiz Projesi
Genel

Hijyen Konusunda Önemli Bir Farkındalık Yaratmayı Hedefliyor

Ülkemizin başarılı iş kadınlarından OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Nurten Öztürk, şirketin kurulmasından itibaren her bölümde görev alarak aktif bir rol oynadı. “İşimiz Temiz Projesi” ile mikro işletme sahiplerinde ve çalışanlarında hijyen konusunda önemli bir farkındalık yaratmayı hedefleyen Öztürk, Tüm Türkiye’de temiz, hijyenik, sağlıklı hizmet sunan işletmelere sahip olmayı amaçladıklarını söyledi.

Erkeklerin başrolde olduğu akaryakıt sektöründe başarılı bir iş kadını olarak çalışmalarınızı sürdürüyorsunuz. Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Bütün hayatını eğitime adamış idealist bir babanın kızıyım. Ben de ondan aldığım ilhamla öğretmenlik mesleğini seçtim. 1971 yılında Akşehir Öğretmen Okulu’na Biyoloji öğretmeni olarak atandım, 1984 yılına kadar da öğretmenlik yaptım. Sonrasında eşim Fikret Öztürk’ün ticarete atılma kararına destek olarak eğitimcilikten ayrılarak aile şirketimiz olan ve 1980 yılında kurduğumuz Öztürkler Petrol Ltd. şirketinde çalışmaya başladım. 1992’de ise Türkiye’nin ilk yerli akaryakıt şirketi olan OPET Petrolcülük A.Ş.’yi kurduk. Kuruluşundan itibaren şirketin her bölümünde aktif olarak görev yaptım. Ancak hep dile getirdiğim gibi o günden bugüne öğretmen geçmişimin bana kazandırdığı farkındalıkla başarıya ulaştım. Şirketimizde ilk günden  bu yana her bölümde görev yaptım özellikle markamızın müşterilerimize yani insana değen her noktasında değişim ve iyileştirme yapmak ana hedefim oldu.  OPET’te  sosyal sorumluluğun bir kurum kültürü olarak benimsenmesi için yoğun emek harcadım. Sonuç odaklı, süreklilik içeren ve toplumsal sorunların çözümüne yönelik ekonomik kalkınmayı destekleyici sosyal sorumluluk projelerimizin her biri, bugün örnek gösterilen projeler haline geldi.  Genel olarak baktığımızda akaryakıt dağıtım sektöründeki ilk kadın çalışanlardan biriyim hatta ilk kadın yöneticiyim. Bu nedenle benim bu sektöre girişim ilk oldu ve bu alanda kadın istihdamında rol model oldum. Halen OPET Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi ve TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlığı görevlerime devam ediyorum. Aynı zamanda edebiyatın şiir dalı ve fotoğraf sanatıyla da ilgileniyorum. 3 çocuk annesiyim, evlatlarımın her biri genlerimizden gelen bir özellik olmalı ki eşim ve benim gibi çok çalışkan, yaratıcı ve sorumluluk sahibi. Benim için de onların annesi olmak ayrı bir gurur kaynağı.

Akaryakıt sektöründe yenilikçi proje ve uygulamalarla fark yarattınız? Özellikle sosyal sorumluluk projelerinizle çok sayıda insana ulaştınız. Bu projelere değinir misiniz?

Sosyal sorumluluk projelerimizle bugüne kadar 20 milyondan fazla kişinin hayatına birebir dokunduk. Yola, Temiz Tuvalet Kampanyası ile çıktık ve sektörde büyük bir fark yarattık. Kampanya ile 10 milyonun üzerinde insanımıza eğitim verdik. Bütün istasyonlarımızın tuvaletlerini yeniledik, eğitimler verdik bununla da kalmadık belediyeler, hastaneler, devlet kurumları ve camilere kadar her kurumla iş birliği yaptık. Projemizin başladığı günden bu yana OPET istasyonları denilince akla ilk olarak temizlik ve hijyen geliyor. Bu anlamda Türkiye’de bir değişim ve farkındalık yarattık. Yeşil Yol Projesi ile yalnız OPET istasyonlarını değil, Türkiye çapında istasyonlarımızın bulunduğu illerdeki parkları, bulvarları, yol kenarlarını yeşillendirdik. Paydaşlarımızı, kamu kurum ve kuruluşlarının yanında şirketleri, bireyleri, bizimle beraber olmak isteyen herkesi projelerimizin içine çektik. Tarihi alanlarımızın hak ettiği değeri, saygıyı görmesi için Tarihe Saygı Projesi’ne başladık ve Çanakkale ili Eceabat yarımadasını ve tarihi alanları, köyleri rehabilite ettik. Şehitlikler, camiler, kütüphane ve müzeler yaptık. Örnek Köy projeleri ileher ilde çevresine örnek köyler oluşturmaya çalıştık. Trafik Dedektifleri Projesi ile trafik sorununa, Kadın Gücü Projesi ile kadın istihdamı konusuna dikkat çekmeyi hedefledik. Troya bitişiğindeki Tevfikiye Köyü’nü Arkeo-Köy, Çıplak Köyü’nü Etno-köy adıyla ve konsept değişikliğiyle turizm açısından ele aldık. Ayrıca, geçtiğimiz yıl yaşanan orman yangınlarının ardından başlattığımız Doğaya Saygı Projesi ile yanan köylerimizi rehabilite çalışmalarına başladık. Mikro işletmelerin hijyen ve temizlik bilincini ve normlarını geliştirmek amacıyla başlattığımız İşimiz Temiz Projesi ile şu an Türkiye’de mikro işletmelerde temizlik ve hijyen algısını değiştirmeye çalışıyoruz.

“Tüm Türkiye’de temiz, hijyenik, sağlıklı hizmet sunan işletmelere sahip olmayı amaçlıyoruz”

Hijyen konusu OPET için çok önemli. Türkiye’de öncü olduğunuz “Temiz Tuvalet” Kampanyası’ndan sonra şimdi de “İşimiz Temiz” projesi’ni başlattınız. Bu proje ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Pandemi, hijyenin her ortam için ne kadar gerekli olduğunu bir kez daha hepimize öğretti. İşimiz Temiz Projesi ile mikro işletme sahiplerinde ve çalışanlarında hijyen konusunda önemli bir farkındalık yaratmayı hedefliyoruz. Proje ile hizmet sektöründeki mikro işletmeler için hijyen odaklı eğitim programları oluşturarak tüm Türkiye’de temiz, hijyenik, sağlıklı hizmet sunan işletmelere sahip olmayı amaçlıyoruz. Geçtiğimiz yıl Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulu iş birliği ile hayata geçirilen proje; konaklama, yiyecek-içecek ve ulaşım sektöründeki işletmelere yönelik hijyen eğitimlerini kapsıyor. Bir yıl boyunca proje paydaşları ile birlikte gerçekleştirilen araştırmalar, çalıştaylar, eğitici eğitimleri ve eğitim içerik çalışmaları sonunda 5 Ekim 2021 tarihinden itibaren Halk Eğitimi Merkezleri’nde verilmeye başlanan “İşimiz Temiz Projesi Hijyen Eğitimleri ” ile işletmelerin hijyen kapasitelerini ve tercih edilebilirliklerini artırmayı amaçlıyoruz. Projenin ilk yılında pilot olarak Antalya, İzmir ve Muğla’da başlayan eğitimlerimizi 2022’de daha da yaygınlaştırarak 20 ile çıkarttık. Bugün Adıyaman, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Konya, Mersin, Muğla, Nevşehir, Samsun ve Şanlıurfa illerindebulunan mikro işletmeler ve çalışanları için İşimiz Temiz Hijyen Eğitimleri düzenleniyor. Ayrıca işletmelere, projenin web sitesine kayıt olarak eğitim talebinde bulunmaları için olanak sağladık. www.isimiztemiz.org web sitesine kayıt olan ve eğitimini tamamlayan işletmelere İşimiz Temiz İşletme Belgesi veriyor, böylece işletmelerin temizlik ve hijyen kurallarına uyduklarını belgeliyoruz. Bugüne kadar 10 bin 380 kişiye eğitim vererek hijyen normlarını yükseltmelerine olanak sağladık. Hedefimiz eğitimlerin tüm Türkiye’de yaygınlaştırılması.

Mikro ölçekli işletmelerin bu projeden yararlanabilmesi için nasıl bir yol izlemesi gerekiyor?

“İşimiz Temiz Projesi” kapsamındaki eğitimler; konaklama, yiyecek-içecek ve ulaşım sektöründeki başta mikro işletmeler olmak üzere, hijyen konusunda bilgi seviyesini artırmak isteyen işletme sahipleri, çalışanlar ve tüm bireylere ücretsiz olarak sunuluyor. Eğitimler, ele alınması gereken sektörel sorunların belirlenmesi, olası çözümlerin tartışılması ve eğitim içerikleri hakkında paydaş görüşlerinin alınması amacıyla gerçekleştirilen Proje Geliştirme Çalıştayı sonucu belirlendi. Yüz yüze 8 saat olarak belirlenen eğitimler MEB HBÖGM onayının ardından projenin yürütüldüğü illerde bulunan halk eğitimi merkezlerinde hayata geçirildi. Söz konusu içeriklerin online olarak işletmelere sunulması için de çalışmalar devam ediyor. İşletmeler eğitimlere başvuru için en yakın halk eğitimi merkezini ziyaret edebilir veya e-yaygin.meb.gov.tr adresinden online ön kayıt oluşturabilir. Dileyen işletmeler www.isimiztemiz.org web sitesine kayıt aşamasında eğitim almak istediğini belirterek doğrudan eğitim talebinde de bulunabilir.

Başarılı bir iş kadını olarak çok sayıda ödüle layık görüldünüz. Bundan sonra yeni sosyal sorumluluk projeleriniz var mı?

Öncelikle hem şahsım hem de projelerimiz ölçeğinde layık görülen tüm ödüller için şükranlarımı sunarım. Biz tabii ki tüm bu çalışmaları ödül almak üzere hayata geçirmiyoruz amacımız insanımıza ve ülkemize fayda sunmak. OPET olarak sosyal sorumluluk projelerini; sürdürülebilir, kalkınmave sonuç odaklı olması amacıyla hayata geçiriyoruz. Çıkış noktamız toplumsal sorunlar. İhtiyaçları, sorunları ve geliştirilmesi gereken noktaları özenle derinlemesine inceliyor, belli bir dönemle sınırlamıyor, ele aldığımız konuları zaman içinde yeni ihtiyaçlar ortaya çıktıkça güncelliyoruz. Bu doğrultuda sorun gördüğümüz alanlarda projeler üretmeye devam edeceğiz.

“Amacımız ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelini nicelik ve nitelik bakımından geliştirmek”

Aynı zamanda TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanısınız. Burada yürüttüğünüz projeleri de kısaca anlatır mısınız?

Kadın girişimciliği bir kalkınma, eşitlik ve ekonomik gelişim fırsatı. Kadınların iş hayatına güçlü, etkin ve eşit katılımının sağlanmasına yönelik atılacak her adım, toplumun gelişimine ve ekonomik kalkınmaya yönelik bir yatırım olarak görülmeli. TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak amacımız ülke genelinde kadınlarımıza birçok alanda eğitim vermek ve kadınları her alanda desteklemek. Kadın girişimci sayısı, mevcut girişimcilerin korunması ve işlerinin sürdürülebilir hale getirilmesi ile artırılabilir. Bu bilinçle girişimci kadınlarımızla sürekli iletişim halindeyiz. Kadın girişimcilere eğitim, kapasite geliştirme desteği ile girişimci fikirlerini hayata geçirmelerinde destek sağlamak üzere birçok program ve proje geliştiriyoruz. Amacımız ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelini nicelik ve nitelik bakımından geliştirmek. Girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmenin yanı sıra; kadınlara kişisel gelişim yollarını öğreterek kariyer geliştirme fırsatları sunuyoruz. Girişimci ruhlu kadınlarımıza, bu özelliklerini daha etkili ve verimli kullanabilmelerini sağlayacak ve iş kurmayı düşünenlere kuruluş ve devamında işi sürdürme süreçlerinde ihtiyaçları olacak temel bilgileri veriyoruz. Seminer, panel ve bunun gibi eğitim etkinlikleri ile kadın girişimcilik bilincini artırıyoruz. Kadın girişimcilerimize deneyimli girişimciler yanında staj imkanı sunuyoruz. Koçluk sistemi geliştirerek yeni iş kuran girişimcilere deneyimli girişimciler tarafından belli sürelerde destek veriyoruz.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) öncülüğünde, TEPAV iş birliğinde hazırlanan “81 İlde Türkiye’nin Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi” bize yol haritası oldu. Rapora göre Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda en çok gelişim göstermesi gereken alanın “üretim faaliyetlerine katılım” olduğunu gördük. 81 ilde faaliyet gösteren Kadın Girişimciler Kurulu Başkanlarım ve üyeleri ile karnedeki notları nasıl düzeltebiliriz, kadın temsiliyetini istenilen seviyeye nasıl ulaştırabiliriz diye çalışmalara başladık.  Tüm iller kadının üretime daha fazla katılması, üniversiteler işbirliği ile eğitimler verilmesi, kadın istihdam eden şirketlerin ödüllendirilmesi, kooperatifleşme, Cinsiyet Eşitliği farkındalık programı gibi birçok konuda projeler geliştirdi.

Ayrıca Geleceği Yazan Kadınlar İklim Fikir Maratonu, İşimiz Temiz, Girişimin Kadın Kahramanları, Kız Kardeşim gibi sonuç odaklı projeler ile kadınlara destek sağladık.

Sanayide kadın istihdamının artırılması ve sanayide nitelikli istihdam ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlamak amacıyla “Sanayi’de Kadın Eli” projesini hayata geçirdik. Sanayi sektöründe gençlere ilham olacak rol model kadın sayısının artırılmasını hedefleyen “Sanayide Kadın Eli” projesi pilot il olarak Kütahya’da başladı. Şu anda ise Kocaeli, Düzce, Bolu, Hatay, Konya, Kayseri, İzmir, Sakarya, Yalova’da da proje ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ile tüm TOBB üyelerine mektup göndererek kadın istihdamını arttırmaları yönünde destek istedik. 19 Kasım Dünya Kadın Girişimciler Günü’nde düzenleyeceğimiz ödül töreni ile en çok kadın istihdamını artıran şirketlere ödüllerini vereceğiz.

Hepimiz biliyoruz ki kuş tek kanatla uçamaz. Kadınların istihdam edilmeleri, onların ekonomik bağımsızlığa kavuşmalarını sağlar ve hane içi karar alma süreçlerindeki güçlerini artırır. Çalışma yaşındaki toplam nüfusun yarısını oluşturan kadınların etkin olarak katılamadığı bir ekonomiden sağlıklı ve verimli bir büyüme beklenemez.

Kadınların işgücüne katılımlarının artmasının, yoksulluğun azalması açısından da hayati önemi vardır. Kadınların istihdamı, eve giren daha yüksek gelir ve daha iyi yaşam standartlarına kavuşmak demektir. Uluslararası deneyimlerin gösterdiği gibi, kadınlar ve erkekler arasında ekonomik eşitlik sağlandıkça yoksulluk azalacak, gayri safi milli hasılada artış olacaktır.

2022 yılı hedefleriniz nelerdir?

2022’de OPET olarak kuruluşumuzun 30’uncuyılını kutluyoruz. Mevcut faaliyetlerimizi ve projelerimizi büyüterek sürdürürken, sosyal sorumluluk projelerimizi de geliştirmek ve daha fazla insanın hayatına dokunmak için çalışıyoruz.  İşimizi ileriye taşımak ve müşteri deneyimini mükemmelleştirmek üzere başta dijitalleşme olmak üzere yatırımlarımıza bu yıl da devam ediyoruz. OPET’i daha da ileriye götürmeye, fark yaratmaya devam edeceğiz.  Öte yandan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu olarak  hayata geçirdiğimiz farklı projelerle kadınlarımızı iş hayatına kazandıracak her alanda destek çalışmalarına devam edeceğiz.