Tn İstanbul Medya Reklam Turizm Ticaret Limited Şirketi

Finansal işlemler dijital bankacılık üzerinden hızlı, her yerde ve istenen zamanda yapılabiliyor

Genel

Aktifbank Perakende ve Dijital Bankacılık GMY’Sİ Pınar Yılmaz, dijital bankacılık süreçlerini anlatarak Kobi Aktüel’in sorularını yanıtladı.

Dijital bankacılığı geleneksel bankacılıktan ayıran en önemli özellikler nelerdir?

Tüm hayatımıza etki eden teknoloji rüzgârı, iş yapış biçimlerimizi de değiştiriyor. Finans sektörü, dijitalleşmenin hızına ayak uyduran sektörlerin başında geliyor. Dijital bankacılık, geleneksel bankacılık modelinden oldukça farklı bir anlayışla hareket ediyor. Tamamen online kanallar üzerinden hizmet veren dijital bankacılık, kullanıcılarına bulunduğu yerde ve dilediği zaman finansal işlemlerini yapma fırsatı sunuyor. Hayatı kolaylaştıran bu anlayış; zamandan tasarruf, konforlu ve şube maliyetinden arınan bankaların daha hızlı ve avantajlı ürünler sunduğu bir kulvara dönüşüyor.Bununla birlikte dijital bankacılığın farklı bir artısı daha bulunuyor: Finansal teknolojilerdeki hızlı değişime ayak uydurabilecek güçlü kaslara sahip olan bu yapı, tüketicilerin ihtiyaçlarına da kolayca adapte olabiliyor.

Dijital bankacılığın önemli avantajları nelerdir, tüketicilere ne gibi faydalar sağlıyor?

Tek bir cümleyle özetlemek gerekirse; “Bankaya gitmem gerek” sözü tarih oluyor. Dijital bankacılık müşterilerine şubeye gitmeden diledikleri yer ve zamanda müşteri olma adımlarını online kanallardan tamamlayarak hesap açma imkânı sunuyor. Para transferinden fatura ödemesine, en temelinden en kompleks finansal işlemler, dijital bankacılık üzerinden hızlı, her yerde, istenen zamanda yapılabiliyor. Şube masrafı olmadığı için daha düşük işlem ücretleri, ürünler ve avantajlı fiyatlar da sağlıyor. Bunun yanında dijital bankacılık kanalı üzerinden müşterilere yatırım aracının seçiminde, yatırım kararlarında ve yönetiminde hızlı, etkili ve uygun çözümlere erişim fırsatı sunuluyor. Geçmiş işlemleri saklıyor, dekont taşıma derdine son veriyor. Ayrıca diğer finansal uygulamalar ve hizmetlerle entegre olarak hareket edilebiliyor, bu ve benzeri birçok kapsamlı hizmet sağlıyor. Özetlemek gerekirse, dijital bankacılık sunduğu bu avantajlar ile tüketicilere daha esnek, hızlı ve kişiselleştirilmiş bir bankacılık deneyimi sunuyor.

Dijital bankacılığın güvenlik açısından nasıl korunduğunu anlatabilir misiniz?

Elbette güvenlik görevlilerinin bulunduğu, kasaların kilitlendiği bankalara doğanlar için dijital bankacılık şüphelerle birlikte geliyor. Ancak dijital bankacılık uygulamalarımız günümüzün güncel siber güvenlik teknolojileri ile koruma altına alınıyor. Uygulama, sistem ve ağ güvenliği için siber güvenlik koruma sistemleri devrede olup, iki faktörlü doğrulama, biyometrik doğrulama ve müşteri bağlantılarında zararlı yazılımlara karşı koruma yazılımları müşteri güvenliği açısından önem taşıyor. Ayrıca uygulamalarımız sürekli olarak zafiyetlere karşı denetlenip, güncelleniyor. Hesap hareketleri, şüpheli işlemler veya güvenlikle ilgili konularda müşterilerimize anında bilgilendirmeler yapılarak farkındalık yaratılıyor.

Gelecekte dijital bankacılık nasıl bir yol izleyecek ve tüketicilere neler sunacak?

Sektöre hızla giren finansal teknoloji (fintech) şirketleri ve geleneksel bankaların yeni teknolojileri yakından takip edip, bu alana yatırımlar yapması pazardaki rekabeti artırıyor. Dijital bankacılık alanında gelecekte daha fazla kişiselleştirilmiş hizmetler, sesli asistanlar, ileri biyometrik doğrulama, blockchain ve kripto para alanında yenilikçi hizmetler, yapay zekâ destekli varlık yönetimi tüketicilere sunulabilecek birkaç öngörü…Diğer taraftan hem rekabet hem de farklı finansal kurumların iş birliklerini artırarak dijital finansal ürün ve hizmet çeşitliliklerini artırdıklarını görüyoruz. Bizde N Kolay Dijital Bankacılık olarak iş birliklerine önem veriyor “birlikte büyüme” yaklaşımını benimsiyoruz. Yapay zeka alanındaki hızlı gelişmeler, müşterilerin tamamen dijital olarak edinilebilmesi ve her alanda görmeye başladığımız gömülü finansman çözümleri ile gelecekte dijital bankacılığın, bankacılık altında bir kategori değil, bankacılık denildiğinde akla ilk gelen kanal olacağını düşünüyorum.

Dijital bankacılığın finansal piyasalara ve küresel ekonomiye etkileri nelerdir?

Dijital bankacılık; işlem maliyetlerini düşürmesi ve finansal işlemleri kolaylaştırması ile tüm dünyada bankacılık hizmetinden faydalanan müşteri sayısını genişletmeye, özellikle gelişmekte olan ülkelerde finansal kapsayıcılığı ve derinliği artırmaya devam ediyor. Bu durum da finansal piyasalara yüksek rekabeti beraberindegetiriyor. Bankacılık ürünlerinin satın alma süreçlerinde hem kurumsal hem bireysel müşteriler için sunduğu dijital finansman çözümleri ile bankalar haricindeki sektörleri de dijital teknolojilere yatırım yapma yönünde teşvik ediyor. Bununla birlikte dijital finansal ürünlerin kullanımı ve veri alanındaki gelişmelerle, finansal hizmetlerden yararlanan müşterilerin veri gizliliğini sağlamak için alınan önlemler de ülkeler için önemli bir başlık haline geldi. Teknoloji geliştikçe, regülatörler de bu alandaki ekiplerini ve kendi teknolojilerini geliştirmeyi sürdürüyor. Sonuç olarak; finansal piyasaları ve küresel ekonomiyi şekillendirme kapasitesine sahip olan dijital bankacılık, fırsatları ve zorlukları beraberinde getirse de sektörün inovasyon yeteneğini artırıyor.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.