Özellikle sıfır araç sahipleri kusurun büyük oranda karşı tarafta olduğu bir kazaya dahil olduklarında, yaşadıkları değer kaybı yüzünden haksızlığa uğramış hissediyorlar. Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketleriyle yaptığı iş birlikleri ve alanında uzmankişilerden oluşan ekibiyle sektörün gelişimine öncülük eden ENUYGUN SİGORTA.COM’un Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan araç değer kaybıyla ilgili merak edilenleri anlattı.
Araç değer kaybı yaşayan taşıt sahiplerinin dikkatli olması gerektiğini belirten ENUYGUN Genel Müdürü Çiğdem Özdoğan, “Yaşanan trafik kazasında kusuru olmayanlar yada kısmi kusurlu sürücüler kaza yaptıklarında onarım sonrası araçlarının değeri düştüğü için kendilerini haksızlığa uğramış hissedebiliyor. Böyle bir durumda kalan araç sahipleri araç değer kaybı talebi oluşturabilirler. Araç sahibinin değer kaybı talebi oluşturabilmesi için bazı şartlar gerekiyor. Örneğin kazada karşı taraftan bir değer kaybı talep edebilmek için karşı tarafın mutlaka belirli bir kusur oranı bulunması gerekiyor.Ayrıca değer kaybı talebinde bulunacak kişinin içerisinde bulunduğu kaza minimum iki aracın karıştığı bir kaza olmalı ve kaza anında tutanak tutulmalı. Konuyla ilgili bir diğer önemli nokta ise araç değer kaybı talebini kaza tarihinden itibaren 2 yıllık süre içinde bildirmek gerekiyor. Bu başvuruyu yapabilmeniz için karşı tarafın trafik sigortası olmalı. Eğer karşı tarafın trafik sigortası yoksa araç değer kaybını kusurlu olan aracın sahibinden talep edebilirsiniz. Değer kaybının hesaplanabilmesi için, talebe konu aracın geçmişinde pert kaydı olmamalı. Aynı şekilde hasar gören bir parça daha önce işlem gördüyse de o parça hesaplamada dikkate alınmıyor. Araçta kaza tarihi ile talep tarihi arasında mülkiyet değişikliği olmaması da bu talebi iletirken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta.” dedi.
Değer kaybında hesaplama nasıl yapılıyor?
Araç değer kaybı aslında kısaca aracın kaza önceki rayiç bedeli ile kaza sonrasındaki rayiç bedeli arasındaki farka verilen isim. Bu değerin hesaplanmasında aracın markası, modeli, kaza anında kaç yaşında olduğu, kaç kilometrede olduğu, hasarın derecesi ve aracın daha önceden bir hasarının olup olmaması etkili.
Araçlarda onarımdan kaynaklı değer kaybının hesaplanması için belirlenmiş bir hesaplama metodu var ve bu formül Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenen değer kaybı hesaplama formülü ismiyle adlandırılıyor. Söz konusu formülle subjektif hesaplama veya yorumların önüne geçilmesi amaçlanıyor.Bu formüle göre yapılan hesaplamalar kaza yapmış araçlarda oluşan değer kaybını veriyor. Konuyla ilgili örnek veren Çiğdem Özdoğan “Araç değer kaybı kaza durumuna göre 1.000 TL de çıkabilir 150.000 TL de.” dedi ve ekledi. “Yalnız şunu belirtmemde fayda var ki,trafik sigortasında karşı tarafa verilen araç başına maddi hasar limiti o dönem için ne kadar ise, aracın hasar onarımı artı değer kaybı tutarı bu limiti geçemez. Bu durumda değer kaybındaki çıkan tazminat tutarları da trafik sigortasında şu anda geçerli 100.000 TL limite takılıyor diyebiliriz.
“Ödenen tutarın araçtaki değer kaybını karşılamadığını düşünüyorsanız itiraz edebilirsiniz”
Değer kaybının mağdurun talebi ile olay bazında hesaplandığını söyleyen Çiğdem Özdoğan, her bir kazanın ayrı bir raporun konusu olduğunun altını çizerek açıklamalarına devam etti: “Hesaplama metoduna göre hesaplanarak oluşan bir değer kaybı var ise sigorta şirketine yapılan başvuru sonucunda bu kayıp mağdur tarafa ödenir. Ödenen tutarın, araçtaki değer kaybını karşılamadığını düşünüyorsanız Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurabilirsiniz. Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvuruların bir önceki yıla oranla %120 arttığını ve başvuruların %90’ından fazlasının ise trafik sigortası ile ilgili olduğunu belirtebilirim. Sigorta şirketi ve araç sahibi arasındaki uyuşmazlıklar, sigorta bilir kişilerinin konuya bakmasının etkisi ile Sigorta Tahkim Komisyonu’nda hızlı ve hakkaniyetli şekilde sonuçlanmakta. Komisyonun vereceği karar lehinize sonuçlanmaz ise dava açma hakkınız elbette bulunuyor.” dedi.