İşverenle adayı buluşturan bir mobil uygulama olan 24 Saatte İş; iş arama sürecini adaylar için pratik ve keyifli bir hale getiriyor. Uygulamanın 24 saatte cevap garantisi vererek, belirsiz süreçleri ortadan kaldırdığını dile getiren 24 Saatte İş Kurucu Ortağı Gizem Yasa, “Adaylar CV oluşturmadan, bir dakikada doldurabilecekleri profil ile en yakın, en uygun işlere başvurabilirken, işverenler ise çalışan adaylarının başvurularını hemen değerlendirip görüşmelere başlayabiliyorlar. 24 Saatte İş’in önemli bir özelliği de işverenin ve adayın tercihlerini öğrenen ve iki tarafa da uygun adayları/işi gösteren bir algoritmasının olması. Kriterler doğrultusunda her başvuran adaya bir ‘eşleşme skoru’ belirliyor. Bu skor adayın işverenin geçmiş tercihlerinden yola çıkarak, adayın bu işe ne kadar uygun olduğunu belirtiyor. Bu skorlar işverene gösteriliyor. Böylece şirket, tek tek adayların profiline bakmaya gerek duymadan doğrudan eşleşme skoru üzerinden adayı değerlendirebiliyor” bilgilerini veriyor.
Çalışanınsadakatini ve performansını arttırıyor
Çalışan memnuniyeti için en güncel ve etkili kelimelerin esneklik, adaptasyon, inisiyatif ve değerli hissetmek olduğunu ifade eden Yasa, “Kariyer gelişiminin en önemli parçası çalışanın bu gelişime gerçekten istekli olup olmaması, bu isteği yaratmanın en önemli koşulu ise şirket ve yöneticilerin çalışana, fikirlerine değer vermesi ve çalışanın ortaya çıkardığı işin sonucunu görebilmesi. Bunun için belli ölçüde inisiyatif alabilecek kadar özgür bırakarak, gerektiğinde de destek vererek işverenin yanında olduğunu hissettirmesi gerekiyor” diyor.Pandeminin bu anlamda çok belirleyici bir dönem olduğunu belirten Yasa,sözlerini şöyle sürdürüyor: “Şirketler zor bir zaman geçirirken ilk vazgeçtikleri birlikte çalıştıkları kişiler olduğunda, şirketin geri kalanının motivasyonu olumsuz anlamda çok etkilenirken, çalışanlarına zor dönemde sahip çıkan ve kadrolarında tutmak için çaba veren, fedakârlık yapan şirketlerin arasında çok daha derin bağlar kuruldu. Biz buna birinci elden şahit olduk. Diğer önemli konular da bu dönemde hızlı değişen koşullara şirketin ne kadar adapte olabildiği. Adaptasyonu yüksek şirketler, hibrit modele hızlı geçebilenler, çalışanın hayatını kolaylaştıran, endişeleriyle empati kurabilen şirketler bu dönemde çok fazla puan topladılar.” Bu koşullar oluştuğunda, çalışanların şirkete olan sadakati ve performansının arttığını dile getiren Yasa, kurum kültürünün ve hafızasının oluşabilmesi için en önemli konunun, uzun süredir çalışan ve işini isteyerek yapan bir ekip olduğunu sözlerine ekliyor.
Sanayi ve üretim tarafına ağırlık verecek
24 Saatte İş olarak, pazar ihtiyaçlarını takip ettiklerini, ihtiyaçlara göre farklı kulvarlarda güçlendiklerini kaydeden Yasa, gelecek dönemde ağırlığı sanayi ve üretim tarafına vermeyi hedefledikleri bilgisini veriyor. Yasa, sözlerini şöyle tamamlıyor: “Bu tarafta çok ciddi bir talep ve nitelikli çalışan adaylara ihtiyaç var. En büyük hedefimiz, üretim sektöründe nitelikli çalışan adaylarını çok hızlı bulma konusunda açık ara lider olmak. Pandemiyle birlikte lojistik ve kurye alanında da talep oldukça arttı. Bu alandaki ihtiyaçların en hızlı şekilde giderilmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Yatırım miktarımız toplam 2 milyon dolar.Sistem üzerinden buğuna kadar yaklaşık 400 bin kişiye iş bulduk. Sistemde yaklaşık 142 bin şirket var.2023 yılına kadar yurt içinde 10 milyon aday ve 300 bin şirkete ulaşmayı; yurt dışında ise 5 yeni ülkeye açılmayı amaçlıyoruz. Teknolojinin gücünü çok önemsiyor, önümüzdeki dönemde yapay zekâ ve makine öğrenmesi kullanılarak adayların ve şirketlerin buluşmasını hızlandırmayı hedefliyoruz.”