Türkiye’nin dijitalleşme yolculuğunda farklı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ’lerden büyük ölçekli şirketlere kadar birçok kurumun siber güvenlik ihtiyacı da artıyor. Doğru siber güvenlik ürünlerine sahip olmayan şirketler bazen bir siber saldırı ile işlerini yapamaz hale gelip para ve itibar kaybına uğruyor ya da veri ihlali nedeniyle yüksek cezalar alabiliyor. Laykon Bilişim Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, bireysel ve kurumsal kullanıcılara sundukları güvenlik çözümlerini anlattı.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Laykon Bilişim hikayeniz nasıl başladı?
Yaklaşık 20 yıldır güvenlik ve özellikle antivirüs markalarının Türkiye temsilciliklerinde satış, pazarlama ve yönetici pozisyonlarında görev yaptıktan sonra 2016 yılında Bitdefender güvenlik çözümleri ile anlaşarak Türkiye distribütörlüğü maceramıza başladık. Bitdefender ile birlikte çözüm ortaklarımız ve müşterilerimizde oluşan ihtiyaçları gözlemleyerek yine güvenlik ve iş sürekliliği dünyasında paralel ürün olan Narbulut Yedekleme çözümlerinin Türkiye satış operasyonunu yönetmeye başladık. Benzer şekilde özellikle şirketlerin ve kurumların ihtiyacı olan giriş noktasındaki güvenlik için firewall UTM cihazları ve veri kaybının önüne geçebilmek için DLP çözümlerinde distribütörlükler aldık.
Bireysel ve kurumsal kullanıcılara antivirüs başta olmak üzere farklı siber güvenlik çözümleri sunuyorsunuz? Hizmetleriniz ve sunduğunuz avantajlar nelerdir?”
Çağımızın artık zorunluluklarından biri olan teknoloji dünyası hız ve ulaşılabilirlikle birlikte ister istemez riskleri de beraberinde getirdi. Bu alanda siber güvenlik olmazsa olmaz alanlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Bu anlamda özellikle Bitdefender tarafında kullanıcılarımıza global bir markanın gücü ile destek veriyoruz. Bu global tehditlerde hızlı aksiyon alarak kullanıcılarımıza daha hızlı güvenlik ve çözüm ulaştırıyoruz. Bitdefender günde 11 milyar güvenlik sorgusu gerçekleştirerek geliştirdiği yapay zeka teknolojileriyle dünyadaki en yeni tehlikeleri bile 3 saniye içinde algılıyor, tahmin ediyor ve etkisiz hale getirmek için harekete geçiyor. Laykon, 30 kişiye varan Türkiye ekibi ile her zaman ulaşılabilir ve muhatap bulabileceğiniz bir şirket. Bireysel veya kurumsal alanlarda güvenlik yaklaşımınızı tek bir çözüm ortağı ile kapsamlı bir şekilde şekillendirebiliyorsunuz.
Global güvenlik çözümleri sunan bir şirket olarak sektörde farklarınız ve sizi ayıran özellikler nelerdir?
Laykon Bilişim olarak en büyük artımız öncelikle uzun süredir güvenlik sektöründe bulunmamızın yarattığı tecrübe. Bu tecrübemiz ile çözüm ortaklarımızı ve kullanıcılarımızı daha iyi anlayıp onlarla çözüm odaklı iletişim kurabiliyoruz. İhtiyaçları doğrultusunda çözüm önerilerinde bulunup, sonraki süreçlerde onların yanlarında olduğumuzu bilmeleri, bizim en büyük önceliğimiz. Çünkü bir ürünü satmak kolaydır ancak ürünün arkasında durmak çok daha önemlidir. Bir güvenlik sağlayıcısı olarak iş ortaklarımıza güven vermek, en büyük önceliğimiz.
Yurt içi ve yurt dışındaki iş ortaklarınızla büyüyen bir yapınız var? Sektördeki bu başarınızın sırrını nasıl tanımlıyorsunuz?
Lokomotif ürünlerimizden Bitdefender ile Türkiye`de pazar payında güçlü bir büyüme gerçekleştirdik. Bunun birçok nedeni var. Öncelikle Bitdefender mühendislerinin ve arge departmanlarınıngüvenliğe yönelik teknik başarısının arkamızda olması bizim elimizi oldukça kuvvetlendiriyor.Bitdefender, bağımsız test laboratuvarları tarafından sürekli yılın ürünü seçilen güçlü bir ürün. Yeni satın almalar ve marka iş birliktelikleri ile güçlü bir şirket olmaya devam ediyor. Türkiye kanalında özellikle doğru çözüm ortakları ile çalışmak bizim için mutluluk verici. Bu zamana kadarki tecrübelerimiz bu konuda bize yolumuzu daha hızlı bulma fırsatı verdi. Ayrıca güçlü bir ekiple başarılı bir çalışma ortamı yarattığımıza inanıyoruz ve gerçekten çok çalışıyoruz. 2022 yılında 12’den fazla şehirde 20’ye yakın etkinlik gerçekleştirdik. Herkes ile yakından iletişime geçerek onları dinlemek ve çözümlerimizi sunmak bize her zaman kazandırdı.
“İnsan hatası siber güvenliğin en zayıf halkası”
Siber saldırıların arttığı son dönemlerde kullanıcıları yeterince bilinçli buluyor musunuz? Kullanıcı hataları size göre nelerdir?
İnsan hatası siber güvenliğin en zayıf halkası. Bilgi güvenliği uzmanlarına göre de şirketleri en çok tehdit eden faktörler arasında her zaman insan hataları başı çekmiştir. Kimi zaman çeşitli sistem açıklarıyla şirketlerin sistemlerine sızılsa da özellikle bir e-posta ile gönderilmiş oltalama linkini tıklayarak başlayan birçok saldırı gözlemliyoruz. Bu da temelde siber güvenlik farkındalığının olmamasından kaynaklanıyor diyebilirim. Her yıl aralık ayında, gelecek yıla dair siber güvenlik öngörülerimizi paylaşıyoruz. 2022 için özellikle şirketler bazında öngördüğümüz saldırıları türlerinin yaşandığına şahit olduk. Dolayısıyla şirketin tüm çalışanlarının siber güvenliğe dair bilinçli olması, en iyi siber güvenlik yatırımlarından biri olacaktır. Biz bu bilinci oluşturmak için hem şehir şehir dolaşıp kurumlarla bir araya geliyor hem de düzenli olarak güncel siber güvenlik olaylarıyla alakalı her mecrayı kullanarak kullanıcıları bilinçlendiriyoruz
Siber saldırılara karşı özellikle kurumlara ne gibi çözüm önerileri sunuyorsunuz?
Bu konuya dünyadaki ve ülkemizdeki dijitalleşme eğilimi özelinde bakmamız gerekiyor. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, 2025 yılına kadar dijital dönüşüm yoluyla dünya ekonomisine 100 trilyon dolar eklenecek. Dünya çapında dijital dönüşüme yapılan küresel yatırımın ise bu yıl 1,8 trilyon dolardan 2025'e kadar 2,8 trilyon dolara neredeyse iki katına çıkması bekleniyor.Şirketlerilk olarak %51 ile büyümeye etkisinden dolayı, ikinci olarak ise %41 düzeyinde rekabet baskısından dolayı dijitalleşmeye yatırım yapıyor. ABD dünyanın dijital olarak en rekabetçi ülkesiyken ülkemiz bu sıralamada 63 ülke arasından 48. sırada. Türkiye’de büyük bir dijitalleşme eğilimi söz konusu ancak dijitalleşen her hizmet, beraberinde siber saldırı ihtimalini getiriyor. Dolaysıyla dijitalleşmeye paralel olarak siber güvenlik yatırımlarını da artırmalıyız. Bu noktada özellikle veri ihlallerinin %43’ünün KOBİ’lerde gerçekleşmesi, KOBİ’lerin dijitalleşirken güvenliği yeterince ele almadıklarını düşündürüyor. Bu bağlamda önerim, çalışanların siber güvenlik bilincine sahip olmaları için eğitilmesi, ağ güvenliğinin sağlanması, doğru yedekleme politikalarına sahip olunması, uç nokta güvenliği bulunan bir antivirüs kullanılması, şirkette kimin hangi veriye eriştiği bilgisine sahip olunması gibi önerileri sıralayabilirim.
Laykon Bilişim olarak Türkiye’nin dijitalleşme serüveninde üst sıralara yükselmesine katkıda bulunurken, ülkemizdeki şirketlerin siber güvenliğini sağlamaya her zamankinden daha fazla destek olacağız.
“Fidye yazılımları hem bıraktığı hasar anlamında yıkıcı hem de hackerlerin en çok başvurduğu saldırılar arasında”
Fidye yazılımı için Laykon Bilişim olarak ücretsiz şifre çözücü hizmeti sunuyorsunuz, bu konuda bilgi verir misiniz?
Distribütörü olduğumuz Bitdefender Antivirüs, şirketleri milyon dolarlarca maddi zarara uğratan çeşitli fidye yazılımı ailelerine karşı “No MoreRansomware” projesiyle global ölçekte birlikte hareket ederek ücretsiz fidye yazılımı şifre çözücüleri yayınlıyor. Bununla birlikte biz de yedekleme çözümlerimizle olası fidye yazılımı saldırılarına karşı en kötü senaryoda bile tüm verilerin bir kopyasına ulaşılmasını sağlıyoruz. Fidye yazılımları hem bıraktığı hasar anlamında yıkıcı hem de hackerlerin en çok başvurduğu saldırılar arasında. Bu nedenle olası fidye yazılımı saldırılarına karşı önlemler, şirketler için hayati önemde.
Ürünlerinizden Bitdefender en iyi kurumsal antivirüs yazılımıyla ödüllendirildi. İş ortaklarınıza sunduğunuz başarılı çalışmalara değinir misiniz?
Bitdefender, her yıl bağımsız antivirüs ve güvenlik test laboratuvarları tarafından yılın en iyi ürünü olarak gösteriliyor. Bu yıl da çeşitli birçok ödüle layık görüldüğümüz gibi son olarak AV-ComparativesKurumsal Güvenlik Araştırması 2022’deBitdefender dahil olmak üzere 18 siber güvenlik şirketinin güvenlik çözümlerinin Windows uç noktalarını koruma yetenekleri açısından test edildi.Verimlilik, tutarlılık ve müdahaleye geçme başlıklarında değerlendirilen güvenlik yazılımları arasından Bitdefender, yüzde 99,9 ile rakiplerini geride bırakarak en iyi kurumsal güvenlik yazılımı seçildi.Bağımsız testler tarafından desteklenen başarımız, güvenliğini bize emanet eden Türkiye’deki şirketleri de cesaretlendiriyor. Bunlar arasında bankalardan belediyelere, üniversitelerden fabrikalara kadar birçok özel şirket ve kamu kurumu bulunuyor.
Bundan sonra sektörde ileriye dönük hedefleriniz arasında neler yer alıyor?
Her yıl yükselen bir ivmeyle büyümeye devam ediyoruz. 2022’de de bu büyümeyi sürdürdük ve yılı büyük bir başarıyla kapatıyoruz diyebilirim. Türkiye’deki kurumlar, güvenlikle ilgili artık daha fazla hizmet talep ediyorlar ve Laykon Bilişim, Türkiye’deki siber güvenlik pazarının gelişimine yatırım yapmaya 2023’te de devam edecek. Yeni teknolojiler, dijitalleşme, inovasyon ve sürdürülebilir projeler ile kurumların başarı hikayelerinin bir parçası olmak, büyüme stratejilerimizi pekiştiriyor. Türkiye’deki şiketlerin dijitalleşme yolculuğunda, siber güvenlikle ilgili endişeleri olmaması için çalışmalarımızı sürdürmeye ve iş ortağı sayımızı artırmaya devam edeceğiz.